Категории: Любопитно

Невероятните ползи от зеления чай

Реклама

Какво по-добро от полезна и освежаваща „супернапитка“ през летните жеги? Зеленият чай е може би един от най полезните сред чайовете и предлага безброй ползи.

Зеленият чай се прави от листата на растението Camellia sinesis , точно както всички други небилкови чайове. За разлика от черния и оолонг (улонг) чай обаче, зеленият чай е по-малко обработен, тъй като се прави чрез методи за изсушаване на пара. Смята се, че деликатните техники за обработка са сред причините, поради които зеленият чай е толкова богат на хранителни вещества и антиоксиданти – всички те могат да доведат до редица ползи за здравето. Всъщност, зеленият чай се използва в китайските и японските медицински практики от векове.

Потенциалните ползи за здравето от зеления чай също могат да варират в зависимост от избраната от вас марка, както и от начина, по който го правите. Горещият чай, например може да има повече антиоксиданти, тъй като студеният чай обикновено използва по малко пакетчета чай и се разводнява, но чаят, който е оставен на студено в продължение на няколко часа, има подобни количества антиоксиданти като горещ чай. Безкофеиновите марки зелен чай също може да не съдържат толкова много предимства, тъй като обработката може да отнеме антиоксидантите, съобщават Everyady Health.

По-нов на сцената и също така се говори за потенциалните му ползи е зеленият чай матча . Матча се прави от смлени цели листа от зелен чай, смесени с прясно преварена вода. Каспър казва, че този препарат повишава съдържанието на антиоксиданти в зеления чай, както и съдържанието на кофеин .

Научете повече за възможните ползи за здравето от зеления чай и как тази популярна напитка може да допълни здравословната диета и начин на живот.

На първо място, зеленият чай осигурява хранителна сила
Когато избирате зелен чай, можете да се чувствате добре какво има в чашата ви. Ето какво има вътре:

Кофеин , вид алкалоид, който може да има стимулиращ ефект върху нервната система
Аминокиселини , като L-теанин, които могат да помогнат за увеличаване на умствения фокус
Флуорид , минерал, който помага за укрепване на зъбния емайл
За разлика от други видове чай, зеленият чай съдържа високи нива на съединения, наречени катехини. Най-забележителният катехин е епигалокатехин-3-галат (EGCG).

Второто му предимство е, че може да бъде част от здравословна диета за отслабване
Няма достатъчно доказателства, които да докажат, че пиенето на зелен чай ще доведе до загуба на тегло при хора с наднормено тегло или затлъстяване. Но изследванията, включващи екстракт от зелен чай, показват, че може да помогне.

А именно, кофеинът в зеления чай може да помогне за потискане на апетита и ускоряване на изгарянето на калории чрез процес, наречен термогенеза. Ако мислите да добавите зелен чай към диетата си, за да помогнете за загуба на тегло, не очаквайте това да проработи, ако ядете висококалорична диета. Въпреки че има свойства за изгаряне на мазнини, чая няма да изгори достатъчно мазнини, за да компенсира лошата диета.“ На всичкото отгоре, усилията за отслабване чрез зелен чай може да бъдат възпрепятствани, ако пиете предварително приготвен чай с добавени подсладители.

Голям плюс е, че е добра алтернатива на кафето, за хора, чувствителни към кофеин.
Пиенето на твърде много кофеин може да ви разтрепери и да повлияе на съня ви, но стимулантът също може да ви помогне да сте редовни. Ако сте чувствителни към количеството кофеин в кафето , опитайте вместо това зелен чай. То също съдържа кофеин, но по-малко от кафето.

Зеленият чай може да помогне за намаляване на симптомите на ревматоиден артрит

Плъхове, на които е даван екстракт от зелен чай във вода за пиене, които след това са индуцирани с автоимунно заболяване ревматоиден артрит, развиват по-леки симптоми от плъхове с RA , които пият обикновена вода. Необходими са повече проучвания при хора, но изследователите отбелязват, че екстрактът от зелен чай може да бъде полезен, когато се използва заедно с конвенционалното лечение.

Зеленият чай може да помогне за възстановяване на увредената кожа и да предпази от рак на кожата
Според друго проучване, мишки, изложени на полифеноли от зелен чай в питейната вода, показват по-добро възстановяване на кожните клетки след увреждане от ултравиолетовите лъчи, въпреки че все още не е ясно дали същият ефект ще се наблюдава при хора.

Зеленият чай може също да помогне за лечение на кожни заболявания като екзема и генитални брадавици.

Зеленият чай може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2
Хората с диабет тип 2 имат висока кръвна захар (хипергликемия) поради състояние, наречено инсулинова резистентност , при което клетките, мускулите и черният дроб не могат ефективно да абсорбират глюкозата, за да енергизират тялото. Лошо управляваният диабет може да увеличи риска от усложнения като сърдечни заболявания, невропатия (увреждане на нервите) , ампутации и проблеми с очите, според Американската диабетна асоциация .

Но когато е част от здравословна диета за диабет тип 2 , зеленият чай може да помогне за намаляване на инсулиновата резистентност. В проучването участниците, които са консумирали 150 милилитра зелен или кисел чай три пъти на ден в продължение на четири седмици, са видели положителни резултати.

Направено е проучване, според което зеленият чай помага с безпокойството, но е нужно по-подробно такова, за да се каже със сигурност.

Чаша зелен чай може да помогне за намаляване на симптомите на разстройства, свързани с тревожност, като генерализирана тревожност, обсесивно-компулсивно разстройство и социално тревожно разстройство . Кофеинът и аминокиселината L-теанин работят заедно, за да намалят тревожността и да повлияят на други мозъчни функции, включително памет и внимание.

По публикацията работи: Александра Крумова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 10 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 10 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 10 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 10 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 10 часа

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 11 часа