Категории: Любопитно

Учени с окончателни доказателства: Кетаминът лекува депресия

Реклама

Според ново проучване, кетаминът може да лекува депресия. Дали групи от младежи по целия свят не са открили този факт много преди учените и показва ли всъщност проучването нов поглед над щастието и употребата на наркотици?

Евтина версия на кетамин за лечение на тежка депресия се представя отлично в двойно сляпо проучване, което я сравнява с плацебо.

В проучване, публикувано тази седмица в British Journal of Psychiatry, изследователи от Университета на Нов Южен Уелс в Сидни, Австралия, установяват, че повече от един на всеки пет участници постига пълна ремисия на симптомите си след едномесечно инжектиране на два пъти седмично, а при една трета симптомите се подобряват с поне 50 %, съобщават от Good news Network.

„Това дава окончателни доказателства в тази област“, казва водещият изследовател професор Колин Лоо.

„За хора с резистентна на лечение депресия – тези, които не са се възползвали от различните начини на разговорна терапия, обичайно предписваните антидепресанти или електроконвулсивната терапия – 20-процентната ремисия всъщност е доста добра.“

Финансирани от Австралийския национален съвет за здравеопазване и медицински изследвания, изследователите набират 179 души, което според професор Лоо прави това най-голямото проучване в света до момента, което сравнява генеричен кетамин с плацебо при лечение на тежка депресия.

На участниците е била поставена инжекция или с генерична форма на кетамин, който вече е широко разпространен в Австралия като лекарство за анестезия и успокоение, или с плацебо. Те са получавали по две инжекции седмично в клиника, където са били наблюдавани в продължение на около два часа, докато отшумят острите дисоциативни и седативни ефекти – обикновено в рамките на първия час.

Лечението продължи един месец и участниците бяха помолени да оценят настроението си в края на проучването и един месец по-късно.

Тъй като става въпрос за двойно сляпо изпитване, нито участниците, нито изследователите, прилагащи лекарството, са знаели кои пациенти получават генеричен кетамин или плацебо, за да се гарантира, че психологическите пристрастия са сведени до минимум. Важно е, че е избрано плацебо, което също предизвиква седация, за да се подобри маскирането на лечението. Мидазолам е седативно средство, което обикновено се прилага преди обща анестезия, докато в много предишни проучвания плацебото е било физиологичен разтвор.

„Тъй като няма субективни ефекти от физиологичния разтвор, в предишни проучвания ставаше ясно кои хора получават кетамин и кои плацебо“, казва проф.

„При използването на мидазолам – който не е средство за лечение на депресия, но ви кара да се чувствате малко замаяни и извън себе си – имате много по-малък шанс да разберете дали сте получили кетамин, който има подобни остри ефекти.“

Други особености на неотдавнашното проучване, които го отличават от предишни проучвания, включват приемането на хора в проучването, които преди това са били подложени на електроконвулсивна терапия (ЕКТ).

„На хората се препоръчва лечение с ЕКТ за тяхната депресия, когато всички останали лечения са неефективни“, казва проф.Лоо. „Повечето проучвания изключват хора, които са били подложени на ЕКТ, защото е много трудно едно ново лечение да подейства там, където ЕКТ не е подействала.“

Освен положителните резултати, едно от открояващите се предимства на използването на генеричен кетамин за лечение на резистентна депресия е, че той е значително по-евтин от патентования назален спрей S-кетамин, който понастоящем се използва в Австралия.

„Ето защо сега кандидатстваме за номер на позиция в Medicare, за да финансираме това лечение, защото то е толкова мощно“, обяснява Лоо.

„И ако вземете предвид, че много от тези хора могат да прекарат много месеци в болница или да не могат да работят, а често и да са склонни към самоубийство, това е доста рентабилно, когато видите колко невероятно бързо и мощно действа. Виждали сме хора, които се връщат на работа, учат или напускат болницата благодарение на това лечение само за няколко седмици.“

По-нататък изследователите ще се заемат с по-големи проучвания на генеричен кетамин за по-дълги периоди от време и с усъвършенстване на наблюдението на безопасността на лечението.

По публикацията работи: Александра Крумова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 13 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 13 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 13 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 13 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 13 часа

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 14 часа