in

Готвят протест срещу Румен Радев: Как коментира президентът?

Кадър: Facebook/Новините на NOVA

Държавният глава Румен Радев заяви в Бургас, че има много протести срещу войната, срещу политиката на доходите, а също така и социални протести. В демократична страна като България, всеки има право да протестира, но е съществено все пак протестът да доведе до резултат.

Причината за това изказване е информацията, че тази сряда пред президентството се планира организирането на протест срещу последните му изказвания за войната в Украйна.

Според президента, управляващата коалиция трябва да се заеме с българския дневен ред и с проблемите на българите, защото темата с Украйна се експлоатира като спасителен пояс, с който се отдалечава вниманието на хората от това, че те нямат визия, програма и реални действия пред проблемите на страната. Мнението му е, че това временно криене може и да проработи за известно време, но проблемите се трупат, а гражданите чакат отговори и решения.

Държавният глава коментира още и по следния начин: “Проблемът е, че криейки се зад Украйна, управляващата коалиция отстъпва от редица важни европейски ценности като върховенството на правото, а не неговото погазване, борбата с корупцията, а не закрилата ѝ, прозрачност, а не зад кулисите, свобода на словото, а не цензура, повишаване на качеството на живот на хората, а не тяхното ограбване“.

Присъствието му в Бургас се е дължало на възпоменателната церемония, по случай единадесетата годишнина от бомбеният атентат на летището в Бургас в кв. „Сарафово“.

Според организаторите, протестът ще се състои заради това, че Радев е убеден в настойчивостта на Украйна да продължи войната, въпреки това че цената се плаща от цяла Европа.

Публикувано от Александра Крумова