in

Европол разби схема за милиони: Подменяни са сроковете на годност на развалени храни. Измамата заплашва здравето на много европейци

Снимка: Pixabay

Проведена е международна полицейска акция. В резултат е разбита група, занимавала се с подмяна на етикетите на милиони хранителни продукти с изтекъл срок на годност. След подмяната на етикетите, въпросните храни са били разпространявани през търговските вериги.

Опасната измама заплашва здравето на голяма част от европейците. Разследването, проведено в няколко страни от ЕС, е довело до ареста на 27 души, съобщава БГНЕС.

Престъпната група е измислила измамата, след като разбрала, че пандемията от COVID-19 е направила веригите за доставки уязвими поради трудности при транспортирането и разпространението на храни и напитки.

Задържаните първо започнали да заличават химически сроковете на някои артикули, след което пишели нови. По-късно се подозира, че са фалшифицирали декларациите за годност и слагали изцяло нови, за да създадат впечатление, че това е безопасна и прясна храна.

Европол предупреждава, че подобни храни и напитки могат да имат неприятен вкус и мирис. Те са изключително опасни за консумация и крият сериозен риск за общественото здраве.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/