Категории: Любопитно

Полицията може да следи личните устройства, ако заподозре престъпна дейност. Вече факт във Франция

Реклама

Френската полиция може да шпионира заподозрени чрез дистанционно активиране на камерата, микрофона и GPS-а на техните телефони и други устройства. Част от по-широк законопроект за реформа на правосъдието, разпоредбата за шпиониране беше атакувана както от левицата, така и от правозащитници като авторитарна харта за шпиониране, въпреки че министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети настоява, че тя ще засегне само „десетки случаи годишно“.

Обхващайки лаптопи, автомобили и други свързани предмети, както и телефони, мярката би позволила определянето на географското местоположение на заподозрени в престъпления, които се наказват с най-малко пет години затвор. Устройствата биха могли да се активират и дистанционно, за да записват звук и изображения на хора, заподозрени в терористични престъпления, както и в престъпления и организирана престъпност.

Разпоредбите „пораждат сериозни опасения относно нарушаването на основните свободи“, пише в изявление от май групата за цифрови права La Quadrature du Net. Тя се позова на „правото на сигурност, правото на личен живот и на лична кореспонденция“ и „правото на свободно придвижване и напускане“, като нарече предложението част от „плъзгане към тежка ръка в областта на сигурността“.

По време на дебатите в сряда депутатите от лагера на президента Еманюел Макрон внесоха изменение, с което се ограничава използването на дистанционен шпионаж до „когато това е оправдано от естеството и тежестта на престъплението“ и „за строго пропорционална продължителност“. Всяко използване на разпоредбата трябва да бъде одобрено от съдия, а общата продължителност на наблюдението не може да надвишава шест месеца. А чувствителните професии, включително лекари, журналисти, адвокати, съдии и депутати, няма да бъдат легитимни цели.

„Далеч сме от тоталитаризма на 1984 г.“ – романа на Джордж Оруел за общество под пълно наблюдение, казва Дюпон-Морети. „Законът ще спаси живота на хората“, добави той.

Оспорваната мярка, която е част от член, съдържащ няколко други разпоредби, беше гласувана от членовете на Националното събрание в рамките на по-широк законопроект за реформа на правосъдието, който си проправя път през парламента.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 5 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 5 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 6 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 6 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 6 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 6 часа