Категории: Варна

Стела Николова: Не може да има развитие на Пристанище – Варна без Генерален план (ВИДЕО)

Реклама

Днес в студиото на медия „Нова Варна“ гостува Стела Николова. Г-жа Николова е български общественик и политик от град Варна. През годините е заставала зад много общественозначими каузи. В момента е народен представител от „Демократична България“ в 49-ото Народно събрание. Народният представител Стела Николова е активна по отношение на въпросите, които засягат област Варна

1. Какво трябва да се направи, за да се използва пълния потенциал на Пристанище Варна?

„Пристанище Варна дълго време е неглижирано от централната власт. В момента все още се изработва Генерален план за развитие на пристанището. Беше започнат един такъв, който трябваше да е готов през 2016 година. Уви, това не се случи. Някъде се загуби по канцелариите и сега се изготвя нов. В серия от въпроси към служебния кабинет исках да изясня докъде е стигнала тази подготовка. Всъщност последния път министър Алексиев ми отговори, че са в последната пета фаза на Генералния план, каквото и да значи това. Индиректно ми се оплака, че от Община Варна не му предоставят необходимите документи, с които ще се завърши тази пета фаза. Надяваме се в най-скоро време да имаме този Генерален план, защото без него трудно бихме могли да говорим за някакво бъдещо развитие“, обясни Стела Николова пред медия „Нова Варна“.

„Друг е въпросът за територията, която в момента се ползва от преместваеми обекти. Всичко това, което се намира в района на Морска гара, е преместваеми обекти. Зависи от волята на министъра кои от тези обекти ще останат и дали всъщност варненци ще получат обещаните спортни площадки, тези невероятни красоти, които бяхме гледали като визуализации. Надявам се това да се случи, защото в крайна сметка във Варна като туристически град, има достатъчно много заведения. И ние трябва да използваме това пространство по-умно“, посочи още тя.

„Бих искала да отбележа, че към Пристанище Варна има сериозни апетити. От гледна точка на това кой ще седне в стола на изпълнителния директор, кой ще бъде в борда на управителни съвет. Смятам, че е важно, който и да е, да има желание това държавно дружество действително да се развива. Към този момент виждаме в настоящия директор, че той изпълнява това, което е заложил като своя управленска програма и с която спечели конкурса, но е важно да не му се пречи. И разбира се, чакаме Генералния план за развитие на пристанището“, допълни депутатът от „Демократична България“.

2. Според Вас има ли презастрояване на пристанището във Варна, що се отнася до заведения?

„Това презастрояване не е само там. Аз възприемам Варна като един болен организъм, по отношение на това как изглежда, като облик на града. Това, което се случи през последните 20 години със Варна, беше строителство без никаква мисъл. Просто всеки си взимаше парцелчето и си строеше на него каквото си пожелае. Варна няма код „дизайн“, както казват, архитектите, а той е изключително нужен, за да може градът да изглежда по-различен начин. Да не се строи жълто, оранжево, високо, ниско и с всякакви материали на клиента, а да се строи умно, по начин, който да не дразни окото и Варна да има един облик на истински европейски град, какъвто ние имаме претенции да бъде. Да бъде Морска столица. Но същевременно не можем да предложим на туристите нищо особено“, смята Стела Николова.

3. Имате ли развитие относно казуса с неспазването на свободната зона на плажове във Варна? За кои плажове точно става въпрос?

„Граждани ми сигнализираха, че става въпрос за плажовете, които са след Централен и около курортите. Министър Динкова е изпратила екип, който ще направи проверка. Очаквам да получа отговор от нея какво са констатирали на място. Тя е изключително загрижена за това да се спазват концесионните договори и да има свободни зони за гражданите“, каза Николова в отговор на въпроса.

4. Знаем, че сте много чувствителна на тема чистотата във Варна. Получавали сте и сигнали от граждани по темата. Какво според Вас ѝ липсва на Варна, във връзка със сметосъбирането и сметоизвозването?

„Липсва ѝ контрол. За съжаление Общинска администрация и органите, които трябва да се грижат да има контрол, ги няма. По тази причина аз се свързах с управителя на сметосъбиращата фирма, който има желанието и волята наистина да върши работа. Той даде своите контакти. Аз съм ги предоставила на гражданите на Варна, за да могат да подават сигнали. Смятам, че след като нямаме институционален контрол, поне може да имаме граждански“, изрази мнение Стела Николова.

„Аз самата на няколко пъти съм изпращала информация на г-н Симеонов. Той реагира в рамките на ден-два. За изпочупени контейнери, за места, където все още не са поставени от новия тип контейнери. Защото гражданите се оплакват, че се разпиляват отпадъците – от вятъра, от животните, от бездомни хора. Това, което всъщност липсва на Варна, е места, където да бъдат поставени тези контейнери, така че да не пречат на движението. Освен това трябва и гражданска съвест от наша страна. Смятам, че не е толкова трудно да поставиш отпадъците, там където трябва да бъдат. И когато видиш, че един контейнер е препълнен, не си оставяй торбата отвън“, призова народният представител.

5. Колите в морската градина. Трябва ли да има компромис или пълна забрана?

„Това, което липсва на Морската градина е паркоустройствен план. През годините всеки един главен архитект, който е идвал е отлагал този „горещ картоф“. И след решението на Конституционния съд по отношение на частните парцели, които са отредени за зелени площи, ние ще трябва да предложим едни по-добри условия на тези хора, за да може техните парцели да бъдат заменени с общински или пък да бъдат изкупени по справедлива пазарна оценка. Нарочно не казвам пазарна цена, защото ако си спомняте, г-н Пасев в последните дни на своето управление в Областна администрация, продаде два парцела. Особено единият беше с изключително занижена цена. Като в него влезе и част от общинския паркинг, незнайно как. Става въпрос за парцела, който се намира в края, в частта на Морската градина, която се намира в близост до един магазин за хранителни стоки. Варненци знаят за какво става въпрос. Аз съм изненадана, че такъв огромен парцел беше закупен за около 700 000 лв., а реалната му стойност е 1 милион“, посочи депутатът Стела Николова.

„Това, което трябва да направим като съвестни граждани на Варна, е да настояваме, който и да седне в креслото на кмета след края на октомври, като минат изборите, това да е една от първите му задачи. Защото както знаем, във Варна няма достатъчно паркове. А пък Морската градина ни е завещана и ние трябва да се погрижим тя да остане такава, каквато е. Всичко е възможно, стига да има воля и желание. Аз смятам, че на бъдещия кмет ще му се наложи това да го свърши. Поне да го започне“, каза Николова в заключение.

Благодарим ѝ за отделеното време!

По интервюта работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 13 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 13 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 14 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 14 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 14 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 14 часа