in

Във Варна зачестяват случаите на наркозависими, починали от хероин с примеси

Колаж: "Нова Варна"

Хероинът се смесва с фентанил, който е друг много опасен наркотик. Само за седмица във Варна са починали 10 души, заради свръхдоза на хероин с примеси. Установена е и наркозависима бременна жена

В морската столица зачестяват случаите на наркозависими, които са починали от хероин с примеси. Изследванията са показали, че хероинът се е смесвал с друг изключително опасен наркотик – фентанил, който е в пъти по-силен.

От МВР съобщиха, че фентанилът е засечен на пазара преди около 2 месеца, като преди 2 седмици е имало задържани разпространители. Терапевтът Милена Петрова подава сигнал. „Получихме информация, че приемане на обичайни дози хероин водят до необичайни ефекти. Онзи ден имаше трагичен инцидент, а полицаите ни казаха, че има пет смъртни случаи за седмица само в тяхната смяна“, разкри тя, съобщава Нова телевизия.

Според началника на клиниката по токсикология към ВМА – Варна проф. Снежана Златева острите интоксикации с фентанил не са зачестили в сравнение с миналата година – отново са 3-4 случая. „За първи път установихме бременна жена, зависима от наркотици, която ги предава на детето. Говорим за хероин, метадон и фентанил“, обясни тя.

По думите ѝ фентанилът е съвсем синтентичен опиат – носи много печалба на дилърите, а в САЩ причинява смърт на десетки хиляди души. „Фентанилът може да е в различни форми – прах, аерозоли, кремове, пластири. Той е 100 пъти по-активен от хероина. Изключително малко количество предизвиква спиране на дишането“, заяви проф. Златева.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/