Категории: Варна

Гладиаторски битки, конна езда, древни ритуали, музика и още изненади ще има край Варна тази събота (СНИМКИ+ПРОГРАМА)

Реклама

Край Варна за поредна година ще се проведе традиционният фестивал „Марцианопол – животът в Древния град“. Той ще се състои в събота, 22 юли, в Античния амфитеатър в Девня. Официалното откриване на фестивала е в 16:00 часа. Входът ще е свободен за всички посетители

Античен фестивал отново събира в Девня гладиатори от страната и чужбина

В разгара на лятото – на 22 юли, община Девня отново ще бъде домакин на един от най-интересните антични фестивали у нас: „Марцианопол – животът в Древния град“. За седма поредна година групи за исторически възстановки от България и чужбина ще представят бита, културата и военното дело на народите, населявали земите от региона на днешна Девня.

От 16:00 часа в съботния ден Амфитеатърът на древния Марцианопол ще стане арена на зрелищни битки, гладиаторски дуели, демонстрации на конна езда, легионерски строй, древни ритуали, музика и песни, в които ще се включат участници от сдруженията за съхранение на традициите, за исторически реконструкции и за старинни воински изкуства Via Preatoria (София), „Авитохол“ (Варна), „Антична Тракия” (Ямбол), „СИТАЛК“ (Пловдив), Ludus Traex (София), „Мадарски конник“ и „Величие“.

Снимка: Н. Троянска
Снимка: Н. Троянска

И тази година специален гост на фестивала ще бъде румънската Asociatia Culturala Tomis от град Констанца. Зрителите ще се насладят на гласа на Клавдия Китанова и китарата на Антон Яначков от дуо KsANa, които ще представят най-новите си композиции. Водещ на програмата ще е Димитър Спасов – изключителен познавач в детайли на римската история на Балканите.

Снимка: Н. Троянска

Паралелно със зрелищната програма, публиката ще може да се запознае и с древните занаяти – на място майстори ще представят и изработват дрехи и оръжия от античността, перфектно пресъздадени и в най-малките детайли. За първи път в рамките на фестивала ще бъдат показани реплики на музикални инструменти от епохата на античността. Допълнителна част от забавленията за зрителите ще са състезанието „Римски чревоугодник“ и лотарията с награди, осигурени от спонсорите на античния фестивал.

Снимка: Н. Троянска
Снимка: Н. Троянска

Вечерта ще завърши с концерт на група „Хоризонт“ и огнено шоу на клуб „Дивинитас“.

„Марцианопол – животът в Древния град“ се провежда традиционно под патронажа на кмета на община Девня Свилен Шитов. „Фестивалът вече е неделима част от културната програма на града и смело можем да кажем, че той става запазена марка на Девня. Възможността да се докоснем до изключителното минало на древния Марцианопол, която ни дават групите – възстановчици от България и чужбина, е наистина невероятно преживяване. Горди сме, че сме наследници на един от най-славните градове в Римската империя, който е имал право да сече собствени монети и в който са отсядали поне двама римски императори, привлечени от лековитите води на девненските извори. Близо две хилядолетия по-късно ние се опитваме да открехнем завесата на миналото и да разкрием поне за ден динамиката на древния мегаполис“, коментира Шитов.

Снимка: Н. Троянска
Снимка: Н. Троянска
Снимка: Н. Троянска
Снимка: Н. Троянска

 

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 11 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 11 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 11 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 11 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 11 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 11 часа