Категории: България

Илинден е: Според поверието днес морето взема жертви, а 60 000 българи имат имен ден

Реклама

Днес Българската православна църква отбелязва деня на св. прор. Илия (Илинден). Свети Илия се почита от християните като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей – като един от двамата най-велики старозаветни мъже. Повече от 60 000 българи днес празнуват имен ден. Народните поверия пък гласят, че на този ден морето взема жертви, затова бъдете внимателни днес като влизате във водата.

Илия (името му означава „крепост Господня“) бил из потомството на Аарон, от гр. Тезвия, Галатия и живял в IX в пр. Хр. по времето на израелския цар Ахав. Израилските царе се покланяли на идоли и живеели нечестиво. От всички най-недостойни били Ахав и жена му. Илия отишъл при нечестивия цар и му предрекъл поради греховете суша, която продължила три години и шест месеца. Гонен, пророкът предложил на Ахав да принесат жертва на планината Кармил и на когото жертвеника се запали с огън от небето, неговата вяра да се счита за истинска. Царят се съгласил. Заклали жертви. Жреците на Ваал напразно се молили, нищо не станало, а върху жертвеника на пророка паднал огън от небето и го изгорил. Народът видял това и всички признали Бога, сушата престанала, а според едно предание Илия пророкувал цели 25 години, след които бил грабнат в огнена колесница и отнесен на небето.

Според народните представи Свети Илия е господар на летните небесни стихии и градушката. Той ходи по небето със златна колесница и преследва ламята, която „пасе“ житата. Светкавиците са огнени стремена, които хвърля по ламята. Огънят, излизащ от ноздрите и изпод копитата на конете му, дава дъжд и роса.

На този ден се спазва строго забраната за работа. В чест на светеца се коли курбан от най-стария петел и се изпича погача. Трапезата се прекадява от най-възрастния член на семейството. Организират се и общоселски сборове с жертвоприношение на мъжко животно – овен или вол. Общоселската трапеза се нарежда на високо място или под вековни дъбови дървета.

В деня на св. пророк Илия, пазител на хората от бедствия, се отслужва заупокойна молитва за загиналите при изпълнение на служебния си дълг огнеборци.

Имен ден празнуват Илия, Илиян, Илияна, Илко.

Илинден е празник на кожарите, кожухарите, самарджиите и керемидарите.

По публикацията работи: Венета Николова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Какво ще бъде времето днес по Черноморието

Днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Облачността над североизточните райони и…

преди един час

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 16 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 16 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 16 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 16 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 17 часа