in

Имена на българи влязоха в списък с врагове на Украйна: От „Възраждане“ искат да разберат дали агенти планират убийството на някой от списъка

Колаж: "Нова Варна"

В украински сайт има списък на врагове на Украйна, в който фигурират и имена на българи. Става въпрос за украинския сайт „Миротворец“. Сред българските имена са заместник-председателят на НС Кристиан Вигенин, политологът проф. Иво Христов, както и журналистите Велислава Дърева, Диляна Гайтанджиева и др. Този списък предизвика сериозни реакции от страна на някои политически сили у нас.

БСП вече събра подписи за извънредно заседание на комисията за службите днес, на което ще бъдат изслушани, във връзка със списъка на сайта „Миротворец“.

„Събрахме необходимите подписи от 5 души от парламентарната комисия за службите за извънредно заседание и ви информирам, че половин час след приключване на заседанието на Народното събрание, председателят Даниел Митов би трябвало да уважи това искане и да свика комисията, на която да дойдат шефовете на ДАНС, Държавна агенция за разузнаване, военно разузнаване и НСО и да информират депутатите за сайта „Миротворец“. Подписите си под искането положиха депутатите членове на комисията от БСП, ген. Атанасов от ПП-ДБ и „Възраждане“.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред медии в парламента.

Тя подчерта, че това е направено, след като Митов не е свикал обикновено заседание на комисията, което е трябвало да се проведе днес.

От „Възраждане” пък обявиха, че ще сезират прокуратурата.

„Ще сезираме прокуратурата. Ще изпратим писмо и до ДАНС, защото е изключително важно веднага да разберем дали агенти планират убийството на някой от списъка в сайта на „Миротворец“, заяви Ангел Георгиев от „Възраждане”.

„Не се страхувам, по-скоро съм разочарован и учуден от това, че в продължение вече на 2-3 дни българската държава не предприема нищо”, заяви Вигенин.

Официална позиция дойде и от посолството на Украйна у нас. Дипломатическата служба подчертава, че информацията в сайта „Миротворец“ се попълва от отворени източници, които се използват за научно-изследователски, творчески и журналистически цели.

Случаят стана известен във вторник, когато председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов говори по казуса от парламентарната трибуна.

„Миналата седмица стана ясно, че пореден българин е включен в един много зловещ списък. Той не е за корумпирани политици, а на хора, които имат различно мнение. Списък на хора за премахване. Списък в един сайт, който носи циничното име „Миротворец““, заяви Костадинов.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/