Категории: България

Имена на българи влязоха в списък с врагове на Украйна: От „Възраждане“ искат да разберат дали агенти планират убийството на някой от списъка

Реклама

В украински сайт има списък на врагове на Украйна, в който фигурират и имена на българи. Става въпрос за украинския сайт „Миротворец“. Сред българските имена са заместник-председателят на НС Кристиан Вигенин, политологът проф. Иво Христов, както и журналистите Велислава Дърева, Диляна Гайтанджиева и др. Този списък предизвика сериозни реакции от страна на някои политически сили у нас.

БСП вече събра подписи за извънредно заседание на комисията за службите днес, на което ще бъдат изслушани, във връзка със списъка на сайта „Миротворец“.

„Събрахме необходимите подписи от 5 души от парламентарната комисия за службите за извънредно заседание и ви информирам, че половин час след приключване на заседанието на Народното събрание, председателят Даниел Митов би трябвало да уважи това искане и да свика комисията, на която да дойдат шефовете на ДАНС, Държавна агенция за разузнаване, военно разузнаване и НСО и да информират депутатите за сайта „Миротворец“. Подписите си под искането положиха депутатите членове на комисията от БСП, ген. Атанасов от ПП-ДБ и „Възраждане“.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред медии в парламента.

Тя подчерта, че това е направено, след като Митов не е свикал обикновено заседание на комисията, което е трябвало да се проведе днес.

От „Възраждане” пък обявиха, че ще сезират прокуратурата.

„Ще сезираме прокуратурата. Ще изпратим писмо и до ДАНС, защото е изключително важно веднага да разберем дали агенти планират убийството на някой от списъка в сайта на „Миротворец“, заяви Ангел Георгиев от „Възраждане”.

„Не се страхувам, по-скоро съм разочарован и учуден от това, че в продължение вече на 2-3 дни българската държава не предприема нищо”, заяви Вигенин.

Официална позиция дойде и от посолството на Украйна у нас. Дипломатическата служба подчертава, че информацията в сайта „Миротворец“ се попълва от отворени източници, които се използват за научно-изследователски, творчески и журналистически цели.

Случаят стана известен във вторник, когато председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов говори по казуса от парламентарната трибуна.

„Миналата седмица стана ясно, че пореден българин е включен в един много зловещ списък. Той не е за корумпирани политици, а на хора, които имат различно мнение. Списък на хора за премахване. Списък в един сайт, който носи циничното име „Миротворец““, заяви Костадинов.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Пригответе се за облачно време по Черноморието тази събота

Според прогнозата на НИМХ днес по Черноморието ще има значителна облачност, но въпреки това дъжд…

преди 2 часа

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 16 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 16 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 16 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 16 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 16 часа