in

Къде е забранено къпането и в кои водни басейни е позволено да се разхладим?

Снимка: Пресцентър на МОСВ

Лятото е в разгара си, температурите са много високи и често хората решават да се разхладят във водоеми.

Те обаче крият много опасности и затова от ОДМВР-Пазарджик насочват вниманието на хората за съществуването на този проблем.

Според закона, обезопасени са плувните басейни, откритите канали, изкопите, участъците от морските крайбрежни води, реките, езерата, язовирите и микроязовирите, водоеми, които се използват за къпане, плуване, гребане и други водни спортове.

Препоръчва се на гражданите и особено на младежите на използват за къпане само обезопасени плувни басейни. За радост на територията на цялата област има открити и закрити басейни, които могат да се ползват активно през топлите дни на лятото.

Забранено е обаче къпането в язовири, микроязовири, напоителни канали, изкопи запълнени с вода, изкуствено създадени езера, заради риска който крият. Собствениците на тези места имат отговорността да ги обезопасят, като сложат знак, който предупреждава със забрана за къпане.

Важно е настойниците на младите да осъществяват родителски контрол, за да предпазят подрастващите, които са решили да ползват необезопасени водни площи.

Потенциалните рисковете биват: травми, наранявания и удавяне.

Публикувано от Александра Крумова