Категории: България

Нова AI технология ще се тества в България

Реклама

Български институт е избран да вземе участие в една от петте групи, за тестването на нова технология изкуствен интелект. Технологията EDGE AI намира широко приложение в автономните коли и интелигентните транспортни системи, умни градове, роботика, земеделие, производство, здравеопазване, отбрана и др. Но какво представлява всъщност това ново откритие?

Българският институт INSAIT е избран за лидер на една от петте работни групи в проекта  dAIEDGE. Това e ключова инициатива на Европейския съюз за развитие и внедряване на изкуствения интелект с фокус върху крайни и периферни устройства (Edge AI).

Проектът включва 37 водещи университети, фирми и организации от 16 държави. България е представена от Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет “Св. Климент Охридски” и заедно с Гърция са единствените източноевропейски страни, участващи в консорциума – съобщава МОН.

Проф. Люк Ван Гуул, който се присъедини към екипа на INSAIT през 2022 г., ще ръководи работната група по проекта, посветена на компютърното зрение и развитието на алгоритми и методи за устройства с ограничени ресурси. Той е един от водещите световни учени в компютърните науки и пионер в компютърното зрение и изкуствения интелект.

dAIEDGE се ръководи от Немския изследователски център за изкуствен интелект (DFKI), а участници са водещи европейски научни и индустриални лидери като ETH Zürich, Фрауенхофер, ST Microelectronics, Немският аерокосмически център, IMEC и други. dAIEDGE обединява експерти по изкуствен интелект, вградени компютърни системи, микропроцесори, разпределен хардуер и софтуер, компютърни науки и инженерство.

Edge AI представлява изкуствен интелект, при който изчисленията се извършват непосредствено до потребителя в края на мрежата – в устройства във физическия свят, близо до мястото, където се намират данните, а не в отдалечен център за данни (както е в момента в сървър или друго). Чрез комбиниране на паралелните изчисления (Еdge computing) с изкуствения интелект (Edge AI), устройствата могат да вземат бързи решения (за няколко милисекунди), като обработват данни директно при източника – елиминирайки несигурни мрежови връзки, голямо забавяне, прекомерна енергийна консумация и разходи за предаване. Развитието на Еdge AI ще намери широко приложение в различни индустрии и области като, автономни коли и интелигентни транспортни системи, умни градове, роботика, земеделие, производство, здравеопазване, отбрана и др.

dAIEDGE се финансира по рамковата програма на Европейския съюз в областта на научните изследвания и иновациите „Хоризонт Европа“.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 5 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 5 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 6 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 6 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 6 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 6 часа