Категории: Свят

Зеленски: Калдъръмите, градските декорации и фонтаните ще трябва да почакат

Реклама

Според украинският държавен глава по-важна е победата над Русия, отколкото културното развитие на страната в момента. „Музеите, културните центрове, символите, телевизионните сериали са важни, но ние имаме други приоритети“, заяви украинският президент, цитиран от Ройтерс. Това доведе до оставката на министъра на културата.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова правителството да ограничи разходите по време на войната, с което предизвика оставката на министъра на културата, който подкрепяше няколко скъпи проекта.

По време на война като тази, вниманието на държавата и държавните ресурси отиват за отбрана, заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение, коментирайки разговор с премиера Денис Шмигал. Зеленски призова Шмигал да намери алтернативно финансиране за проекти, които са „наистина необходими“ в разнообразни области, включително в сферата на културата.

„Музеите, културните центрове, символите, телевизионните сериали са важни, но ние имаме други приоритети“, заяви украинският президент.

Зеленски, който бе комедиен актьор преди да влезе в политиката, каза, че е призовал местните съвети да бъдат сдържани в разходите, така че хората да усещат, че бюджетните ресурси се използват справедливо и правилно. „Калдъръмите, градските декорации и фонтаните ще трябва да почакат. Победата първо“, каза Зеленски.

Той поиска от премиера Денис Шмигал да обмисли смяна на министъра на културата и информационната политика Олександър Ткаченко. Час по-късно Ткаченко съобщи, че е подал оставка.

„Културата във военно време е важна, тъй като войната не е само за територия, но касае и хората – нашата памет, история, език и креативност, въпреки войната“, написа в Telegram Ткаченко, който преди да влезе в политиката ръководеше телевизия. Не се съобщава дали оставката на Ткаченко е приета.

По публикацията работи: Венета Николова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 2 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 2 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 2 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 2 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 2 часа

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 2 часа