Категории: Варна

Масирани проверки: 8 заведения във Варна ще бъдат запечатани

Реклама

По информация на НАП Варна от началото на кампанията има два ефективно запечатани обекта. Фискалните инспектори констатираха нарушения, водещи до „запечатване“ в още осем обекта.

Националната агенция за приходите продължава активно наблюдение и проверки на нощни заведения, ресторанти, магазини, паркинги и др. обекти по Северното Черноморие. В рамките само на няколко дни служителите от звеното за фискален контрол са проверили десетки дискотеки и заведения за хранене, а два обекта са ефективно запечатани. Целта на контролните действия е да се проследи отчитането на приходите и издаването на касови бележки при заплащането на стоки или услуги, както и дали наетите служители имат трудови договори, регистрирани в приходната агенция.

От официалното обявяване на лятната кампанията на 14.07.2023 г. до момента в ТД на НАП Варна са извършени общо 379 оперативни проверки. В хода на контролните действия са установени общо 84 нарушения като 17 са за неиздаване на касов бон, а 21 за установено разминаване в касовата наличност и маркираните продажби на касов апарат. През последните десет дни всяка четвърта проверка е установила наличие на нарушение за неспазване разпоредбите на Наредба Н-18/2006 г. на МФ и други нормативни актове.

Голяма част от тях са открити в едно от популярните нощни заведения във Варна, в което на клиентите масово е издаван „служебен бон“, вместо фискален. Предвидената затова санкция е „запечатване на обект“. На собственика е връчена Заповед за Прилагане на принудителна административна мярка „Запечатване на обект“ и бяха предприети действия по предварително запечатване на обекта в 13.00 ч. днес. Към момента тече съдебно разглеждане на входирана жалба от лицето по повод мярката, за което се очаква в рамките на работния ден да бъде издадено съдебно решение.

Към днешна дата равносметката е 2 ефективно запечатани обекта и 8, в които са констатирани нарушения, водещи до налагане на принудителна мярка „запечатване на обект“.
От НАП напомнят, че право и задължение на всеки клиент е да поиска фискален бон при покупка като гаранция за стоките и услугите, които получава. Потребителите могат да проверяват дали касовите бележки, които търговците им издават, са истински или фалшиви, като направят справка дали те са получени в сървърите на приходната агенция. Това е възможно с мобилното приложение на НАП – NRA Mobile, което сканира QR кода върху бележката. То може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 5 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 5 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 6 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 6 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 6 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 6 часа