Категории: България

Президентът: Предложеният проект за промени в Конституцията е юридически неграмотен

Реклама

Президентът Румен Радев заяви днес, че  предложеният проект за промени в Конституцията е юридически неграмотен и политически порочен, това съобщиха за медия „Нова Варна“

Колкото по-ниска е легитимността на едно управление, толкова повече то се стреми да се закрепи чрез административни и силови мерки, коментира Румен Радев

Проектът за промени в Конституцията е юридически неграмотен и политически порочен, което се вижда както от конституционалистите, така и от гражданите. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпроси във връзка с обявените изменения в основния закон.

Държавният глава допълни, че проектът води до погазване на основополагащи принципи за баланс между властите и представлява открита заявка за превземане на съдебната власт. „След много дълго подгряване на публиката за предстоящи „чудодейни“ промени в правосъдната система и предстояща реформа, обществото ни очакваше да види работещи решения, които да водят към повече справедливост и отчетност, към по-малка политизация на съдебната система, към повече предвидимост и по-бързо съдопроизводство. Вместо това най-изненадващо ни се сервира национално разделение, атака срещу местната власт и президентската институция, отнемане на изборни права“, каза Румен Радев.

Потвърждава се максимата, че колкото по-ниска е легитимността на едно управление, толкова повече то се стреми да закрепи своята власт с административни и силови мерки, заяви президентът и посочи, че управляващите явно виждат в служебните правителства някаква заплаха. „Последното редовно правителство демонстрира управленска немощ и разпад поради непреодолими вътрешнополитически противоречия, а служебният кабинет показа консолидация и решителност за работа в името на хората“, заяви Румен Радев. По думите му, управляващите явно са осъзнали контраста между редовните правителства, които са създали кризи, и служебното, които ги решаваше. Президентът даде пример с руските посредници на по-скъп газ, високите цени на горивата, невъзможността на последното редовно правителство да завърши интерконектора с Гърция. „Служебното правителство реши всички тези въпроси много бързо“, посочи Румен Радев и допълни постигната регистрация у нас на „Лукойл“, както и изготвените законопроекти по Плана за възстановяване и устойчивост.

Според Румен Радев управляващите явно са се подразнили и от последните социологически проучвания, според които служебното правителство, макар и управлявало в най-тежките месеци, получава много по-висок обществен рейтинг от сегашното редовно правителство. “Явно това не може да се прости и явно контрастът е много голям“, допълни държавният глава.

„Когато нямаш работещи решения за настоящето и за бъдещето, започваш война с миналото“, заяви президентът, попитан за предложението за промяна на националния ни празник. По думите му, се е стигнало до недопустимо разделение и абсурдна ситуация да се избира между „за“ и „против“ нашия език и писменост, от една страна, и нашата свобода и държавност, от друга. „Няма решение на такава дилема“, заяви Румен Радев и допълни, че провеждането на референдум по темата ще задълбочи общественото разделение. 24 май е прекрасен и най-съкровен празник за всички българи, а опитът да се изтрие 3 март от националния календар е покушение срещу историята, срещу идеалите на българските възрожденци и паметта на хилядите, загинали за свободата на България, наши и чужди воини, посочи държавният глава.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Пригответе се за облачно време по Черноморието тази събота

Според прогнозата на НИМХ днес по Черноморието ще има значителна облачност, но въпреки това дъжд…

преди 41 минути

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 15 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 15 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 15 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 15 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 15 часа