Категории: България

УНИЦЕФ и МВР със съвместни усилия за защита на децата

Реклама

УНИЦЕФ  и МВР обсъждаха капацитета на работа с деца. Някои от темите, които засегнаха са:  закрилата над деца бежанци, деца, пострадали от насилие, деца мигранти и деца търсещи или получили международна закрила.

Основната цел на съвместната работа е, да се окаже подкрепа на всички деца в България и да се предпазят от риск.

На срещата присъстваха министъра на вътрешните работи на Република България – г-н Калин Стоянов и представителя на УНИЦЕФ в България, г-жа Кристина де Бройн. Присъстваше и заместник-министъра г-н Стоян Темелакиев, представители на основните дирекции на МВР и служители на УНИЦЕФ-България.

кадър: UNICEF

Министърът  подчерта ролята на организацията в целия процес по промяна на Закона за защита от домашно насилие, приема на деца бежанци и мигранти, включително в контекста на бежанската вълна от Украйна, и редица други области на съвместна работа. Г-жа де Бройн от своя страна благодари за топлия прием и за отличните резултати, постигнати до момента в работата на УНИЦЕФ с българската страна

Г-жа де Бройн от своя страна благодари за топлия прием и за отличните резултати, постигнати до момента в работата на УНИЦЕФ с българската страна. Тя представи новата програма за сътрудничество между Правителството на Република България и УНИЦЕФ за периода 2023 – 2027 г. и двугодишния работен план за 2023 -2024 г., в които основните приоритети са свързвани с ранното детско развитие и закрилата на детето; качествено приобщаващо образование и овластяване на младежите; и социално включване и мониторинг на правата на децата.

кадър: UNICEF

УНИЦЕФ и МВР потвърдиха ангажимента си по линия на превенцията и закрилата на децата от онлайн сексуална експлоатация и злоупотреба, както и в областта на обучението на полицията.

В края на срещата министър Стоянов и г-жа Де Бройн подписаха Меморандум за разбирателство за сътрудничество между Министерство на вътрешните работи и УНИЦЕФ, заедно с работен план към него за периода 2023-2024 г.

Дейностите в плана са насочени към укрепване на правната и институционална рамка по отношение на децата в риск; подобряване на междуинституционалната и взаимодействие в областа на правата и закрилата на децата; иновативни модели за за приятелски към децата процедури, и специфични механизми за координация и взаимодействие; развиване и разпространение на добри практики и укрепване капацитета на работещите в правораздавателната система за работа с деца и семейства.

кадър: UNICEF
Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 4 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 4 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 4 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 4 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 4 часа

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 5 часа