Категории: Свят

,,Моралната полиция“ отново действа в Иран

Реклама

Когато светлините на културния фестивал в иранската столица Техеран угаснаха по-рано този месец, жените в публиката предизвикателно танцуваха, пееха и пляскаха заедно с музиката в забележителната кула Милад.

Те също така размахваха своите хиджаби (забрадки) във въздуха, а това, според иранското тълкуване на ислямското право, е пресичане на сериозна граница.

Хиджабът е мощен политически символ в Ислямската република, който е в основата на идеологията на духовенството в страната.

Жените, които пренебрегват задължителното облекло, могат да бъдат подложени на строго наказание, но след началото на общонационалните протести през септември много по-млади иранци открито поставят под въпрос строгите ирански разпоредби за хиджаба, понякога в публични прояви на гражданско неподчинение.

Патрулите на нравствената полиция на страната, чиято задача е да следи за спазването на правилата за хиджаб, бяха спрени след избухването на протестите, последвани от смъртта в ареста на 22-годишната кюрдска иранка Махса Амини, която беше арестувана за предполагаемо нарушаване на строгите правила за хиджаб.

Според говорител на полицията обаче наскоро Иран е възстановил патрулите на нравствената полиция по улиците като „контра мярка срещу небрежността към хиджаба“.

Това е ход, който вероятно ще доведе до по-нататъшна конфронтация между властите и протестиращите.

„Това е ясно и недвусмислено обявяване на война на народа“, заяви един от иранските респонденти, чието име не се съобщава от съображения за собствена безопасност, пред канала Instagram на BBC Persian.

С предизвикателен глас те заявиха, че се надяват този път „хората да се възползват от повтарящите се грешки на режима и да свалят цялата система“.
Макар че правителството настоява, че решението за възстановяване на моралната полиция се основава на общественото търсене, то предизвиква много критики.

Бившият президент на Иран, Мохамед Хатами, заяви, че повторната поява на вановете на моралната полиция е саморазрушителен ход на правителството, който допълнително ще засили напрежението в обществото и може да доведе до „социална имплозия“.

Бивш служител, който е помолил да не бъде идентифициран, е заявил пред Ройтерс, че „погрешните решения могат да имат болезнени последици за държавното управление. Хората не могат да понесат повече натиск. Ако той продължи, отново ще станем свидетели на улични протести“.

Вече се стигна до сблъсъци между полицията и случайни минувачи във връзка с прилагането на разпоредбите.

Във видеоклип, за който се смята, че е заснет на 16 юли, се вижда как хора в северния град Рашт спират полицията да арестува три момичета за нарушаване на правилата за обличане.

Ако властите засилват контрола върху спазването на разпоредбите, то тези, които се противопоставят на задължителния хиджаб, изглежда ще продължат да се съпротивляват.

Този месец съдебният процес срещу една от най-известните политически затворнички в страната, Сепидех Голян, не се състоя, тъй като тя отказа да носи хиджаб в съда.

29-годишната правозащитничка е в затвора от шест години заради репортаж за индустриален спор в югозападен Иран.
„Изглежда, че се намираме в патова ситуация“, казва Мехрзад Боруджерди, декан на Колежа по изкуства, науки и образование в Университета за наука и технологии в Мисури и съавтор на книга за политиката на страната „Постреволюционен Иран“.

Той казва, че битката на разкази за бъдещето на Иран продължава.

„Опозицията не е в състояние да свали клерикалния режим, а държавата не е в състояние да спечели гражданите поради бруталните си репресивни мерки и нежеланието си да отговори на нито едно от исканията на гражданите.“
Тези мерки включват някои нетрадиционни наказания за онези, които не спазват разпоредбите за хиджаб.

В един от случаите съдът осъжда жена, за която се твърди, че е нарушила правилата за хиджаб, да мие трупове – религиозна практика, която се извършва в моргата преди погребение – в продължение на един месец.

По подобен начин две известни жени, филмови звезди, Афсане Байган и Азаде Самади, са осъдени на задължителни ежеседмични курсове по психотерапия като форма на лечение.

Трета, Лейла Болукат, получи присъда от една година затвор за „премахване на хиджаба“ и „смущаване на общественото съзнание“, след като се появи с шапка вместо забрадка на публично събитие – Предават от BBC.

На фона на яростната реакция на критиците на религиозната институция, вестниците, свързани с правителството, побързаха да защитят решенията, твърдейки, че известните личности ще бъдат „излекувани“ чрез тези мерки.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 6 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 6 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 6 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 6 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 6 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 6 часа