Категории: Свят

Българин е намушкан с нож в Скопие. Каква е реакцията на родните власти?

Реклама

Българин е бил намушкан с нож в Скопие. Той остава в болница. 29-годишният футболен фен пострада преди мача между „Левски“ и „Шкупи“. Той беше опериран и продължава да бъде в интензивно отделение. Остава в стабилно състояние, но тежко. Лекарите обясниха, че не трябва да бъде транспортиран поне в първите дни от своето лечение.

21 българи бяха арестувани при спречквания с полицията и инциденти преди футболния мач.

След 24 часа в ареста феновете на „Левски“ бяха освободени. Срещу тях няма повдигнати обвинения, но платиха по 300 евро глоба.

Министерството на външните работи остро осъди инцидентите, при които пострадаха български граждани. От ведомството заявяват, че очакват от органите в Северна Македония ефективно разследване и правораздаване.

„За пореден път подчертаваме ключовото значение, което има предприемането на ефективни мерки за превенция на подобни прояви на агресия“, пишат от външно министерство.

Министър-председателят акад. Николай Денков очаква наказания за нападението срещу българския гражданин в Република Северна Македония.

„Агресията е напълно неприемлива. Ясно е, че се търсят всякакви поводи за нея, дори и на спортни събития, които би трябвало да ни обединяват“, каза той пред журналисти по повод случилото се с български футболни фенове в Скопие. Българските институции са предприели съответните действия, за да защитят нашите граждани, а виновниците да понесат своята отговорност. Премиерът отбеляза, че най-важното в случая е да се стабилизира състоянието на пострадалия младеж и той да се завърне обратно в България.

Българската държава ще предприеме всички мерки, за да може срещата между „Левски“ и „Шкули“, която ще се състои в София през следващата седмица, да протече без инциденти.

Акад. Денков изрази задоволство, че парламентът окончателно прие Закона за държавния бюджет за 2023 г. „В пленарна зала всичко си дойде на мястото, крайният бюджет е добър“, обобщи министър-председателят.

Позиция до медиите по случая разпространи и Иван Гешев. Ето какво гласи тя без редакторска намеса

„Скъпи приятели,
Вчера българинът Драгомир Андонов беше намушкан с нож в Скопие. Неговото име се нарежда сред тези на Християн Пендиков и Бекир Кадриески.
Не се заблуждавайте. Нападението не е заради футболно хулиганство. Не се дължи на провокация от страна на български граждани. Мотив е омразата, насаждана с десетилетия и препятстваща европейското бъдеще на РСМ.
Къде е реакцията на нашите власти? Защо последователни правителства не искат и не умеят да защитават правата българите на територията на РСМ?“

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 28 минути

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 33 минути

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 47 минути

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 59 минути

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди един час

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди един час