Категории: Любопитно

Как да сме сигурни, че детското столче в колата ни е надеждно?

Реклама

Лятото е най-активния от годината период за пътувания, затова темата с избора на надеждно детско столче за кола е изключително актуална. Когато избираме детско столче за кола, трябва да обърнем внимание преди всичко на това то да бъде безопасно. На следващо място е детето да се чувства комфортно в него, а външният вид на седалката следва да е последен по значение. Това обясни по БНР основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова.

Тя припомни, че в България използването на столчета за кола е не само в изпълнение на изискванията на Закона за движение по пътищата, но и е пряко свързано с безопасността на децата. Експертът цитира данни от изпитвания, според които столчета повишават безопасността на децата до 2-годишна възраст с над 70%, при по-големите деца – с над 50 на сто.

„При избора на най-подходящото обезопасително детско столче родителите трябва да търсят оранжевия етикет. Върху него са поставени всички задължителни реквизити, сред които е и възрастовата група на децата, за които е предназначен даденият артикул.“, обърна внимание Руменова.

Група Нула (0) е за деца с тегло под 10 кг, а 0+ е за деца под 13 кг. Първа група е за деца от 9 до 18 кг, а следващата е между 15 и 25 килограма. Последната, трета група, е за деца с тегло от 22 до 36 килограма.

Друг важен реквизит върху етикета е държавата, в която е произведена стоката. Това е номерът, който стои след буквата „Е“, която пък показва, че продуктът е произведен в европейска страна. С цифрите от 1 до 4 са най-често срещаните държави-производители: Германия, Франция, Италия и Холандия.

Всички детски столчета трябва да притежават такъв оранжев етикет, защото той е гаранция, че изделието е преминало задължителните изпитвания преди пускането му на пазара и отговаря на всички изисквания за безопасност.

„Произведените по-отдавна детски столчета, които съответстват на по-стари стандарти за безопасност и продължават да се предлагат и днес, също следва да осигуряват минималната безопасност на детето. Но колкото е по-нов стандартът, на който те отговарят, толкова по-сигурно и безопасно е столчето, тъй като се добавят и нови изисквания.“, обясни експертът. Тя даде примери с иновацията „обезопасяване в случай на страничен удар“, както и със съвременното схващане столчетата за най-малките дечица да бъдат проектирани за ползване в обратна на движението посока.

„Не трябва да се подценяват рисковете, които могат да възникнат, ако не се спазват тези изисквания, които са в полза на безопасността на децата в автомобилите“, допълни още Габриела Руменова.

Тя обърна внимание на родителите да имат предвид и това, че понякога нивото на сигурност на столчето е за сметка на комфорта, а той пък на свой ред обикновено страда, когато предпочетем да заложим на предимството да го ползваме по-дълго във времето.

„Правилният избор и правилното използване са гаранция за удобството на детето, но и за намаляване на рисковете в случай на инцидент, какъвто никой от нас не си пожелава“, подчерта Руменова.

По публикацията работи: Венета Николова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 3 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 3 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 3 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 3 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 4 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 4 часа