in

Наше село край морето се сдоби с модерна астрономическа обсерватория

Кадър: YouTube / ДОБРУДЖА ТВ

Става въпрос за село Камен Бряг. Модерната обсерватория е монтирана в двора на кметството и се очаква да се превърне в основна туристическа атракция, както и място за научни наблюдения и изследвания.

Астрономическа обсерватория с автоматизиран купол бе официално открита в двора на кметството в село Камен бряг, съобщи БТА.

Обсерваторията е с 360-градусов обхват. Чрез нея могат да се наблюдават различни небесни събития и обекти. Тя разполага със стационарен телескоп и камера с висока резолюция, което позволява правене на снимки на наблюдаваните обекти.

Директорът на Исторически музей в Каварна Пенко Георгиев разказа, че доста време са търсили подходящо място за инсталирането на обсерваторията. Спират се на двора на кметството в село Камен бряг, където са намерили най-подходящите условия.

Село Камен бряг е разположено до резервата „Яйлата“, който в древността е бил точно астрономическа обсерватория и това се доказва от изграденото там светилище, което е ориентирано по подредбата на звездите, разказа още Георгиев. „Идеята бе да запазим приемствеността и да предложим особен тип туристически продукт. За да имаш възможност да наблюдаваш нощното небе, трябва да останеш в селото поне няколко вечери, да си напълно спокоен и освободен и разбира се да се изчакат и добри метеорологични условия“, допълни още директорът. Това ще даде възможност за организиране на ученически екскурзии за наблюдение на небесните тела или посещение на професионални астрономи, както и на любителски групи, поясни Георгиев.

Снощи посетителите имаха възможност да наблюдават повърхността на луната и ранно изгрелите звезди на нощното небе.

Съоръжението бе открито от кмета на община Каварна Елена Балтаджиева и директора на Националния исторически музей при БАН доц. д-р Бони Петрунова.

По публикацията работи: Венета Николова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/