in

Адв. Марковски с коментар за нарязаното момиче с 400 шева. Обясни разликата между леката и средна телесна повреда

Колаж: "Нова Варна"

Адвокат Димитър Марковски даде своя коментар по повод извършеното зверство над 18-годишно момиче от Стара Загора. Припомняме, че то бе обезобразено от своя 26-годишен приятел. Момичето е със счупен нос, обръсната глава и множество прорезни рани от макетно ножче. А след всичко това констатацията на съдията е лека телесна повреда. Обществото веднага се опълчи и излиза на протести в цялата страна днес

„Съдията по действащия Наказателно-процесуален кодекс не е задължен да приеме констатациите на съдебномедицинската експертиза“, коментира адвокат Димитър Марковски в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негови думи не е често разминаването между констатацията на прокуратурата и съдията.

„Когато един квалифициран прокурор си въведе конкретно обвинение по Наказателния кодекс, то е подкрепено с комплекс от множество доказателства. Имало е съдебномедицинско заключение, което е квалифицирало телесните повреди като леки такива“, допълни адвокатът.

Марковски обясни и какви е разликата между леката и средна телесна повреда. „Леката телесна повреда е правно положение, което се преследва по частно-правен път по действащия Наказателен кодекс. Единственото изключение прокуратурата да поддържа обвинение за лека телесна повреда е, когато тя е извършена чрез така наречените хулигански подбуди. За средната телесна повреда тя е тежко умишлено престъпление по смисъла на закона и се наказва с лишаване от свобода за една до шест години“, каза Марковски.

Според него в този случай става въпрос за причинени няколко средни телесни повреди. „Въобще не може да става въпрос за лека телесна повреда. Множеството 400 шева обективно говорят, че това момиче е тежко обезобразено. Обезобразяването на лицето и на части на тялото представлява средна телесна повреда“, каза още адвокатът.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/