in

Трикове за съхраняване на авокадо: Как да го задържим свежо за по-дълго време?

Снимка: Pixabay

Преди да закупим авокадо, можем да го тестваме за зрялост чрез леко натискане върху кората му. Експерти казват, че зрелият плод ще има вдлъбнатина върху кората, която изчезва, когато махнете пръста си. Това е лесен трик, чрез който можем да си изберем свежо и готово за консумация авокадо. Как обаче да съхраняваме авокадото вкъщи, за да остане свежо за по-дълго време?

Съхранявайте авокадото в долното чекмедже на хладилника с ниска влажност. Поставете зрелите плодове в хладилника като цяло, съветва сайтът Актуално.

Как да съхраняваме нарязано авокадо? Като се има предвид нивото на зрялост на плодовете от авокадо, използвайте следните методи за съхранение:

• Поръсете узрелите половинки авокадо с лимонов сок, сок от лайм, зехтин, за да не потъмняват резените. Не изваждайте костилката. Завийте със стреч фолио и охладете. В рамките на 3 дни нарязаните плодове трябва да бъдат изядени.

• Полейте обелените резени авокадо със зехтин или ябълков оцет. Поставете продукта в пластмасов съд, затворете капака и охладете. Дръжте авокадото така 2-3 дни.

• Поставете половинките плодове в пластмасов съд заедно с нарязан лук. Лукът отделя фитонциди и убива гнилостните бактерии, а пулпата на авокадото не поема миризмата на лук.

• Обърнете авокадото с разреза надолу върху плоска чиния и охладете. Първо поръсете разреза с цитрусов сок.

• Потопете нарязаните плодове в пластмасов съд с вода и охладете.

• Поставете плода с разреза надолу върху чиния със зехтин или цитрусов сок и охладете.

Колко време се съхранява едно авокадо?

В хладилник цял или нарязан зрял плод се държи 3-5 дни, зелен – до 2 седмици. Замразеното авокадо се съхранява до 6 месеца. плодовете за дълго време.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/