in

Защо суровото мляко крие потенциални рискове за децата?

Снимка: Pixabay

Според здравни експерти не е добра идея да се дава сурово мляко на децата, тъй като те са особено податливи на инфекции, които могат да бъдат причинени от бактериите в непастьоризирания продукт.

Здравните експерти и регулаторните органи предупреждават да не се консумира сурово мляко, особено за деца, поради значителните рискове, които то крие за тяхното здраве. Една от основните причини, поради които суровото мляко се счита за рисково за децата, е потенциалното наличие на вредни бактерии.

Суровото мляко може да бъде заразено с патогени като Escherichia coli (E. coli), Salmonella и Listeria, които са отговорни за причиняването на тежки хранителни заболявания. Малките деца, особено тези с развиваща се имунна система, са по-податливи на тези инфекции и могат да получат по-тежки симптоми в сравнение със здравите възрастни.

Пастьоризацията, процесът на загряване на млякото, за да се унищожат вредните бактерии, е важна стъпка в осигуряването на безопасността на млякото. Този процес ефективно елиминира опасните патогени, без да нарушава хранителната стойност на млякото.

От съществено значение да се признае, че продажбата на сурово мляко е забранена или ограничена в много страни поради свързаните с нея опасности за здравето.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/