in

Очите ви могат да подскажат дали имате висок холестерол: Ето за какъв знак да следите

Снимка: Pixabay

По вида на очите си, можете да разпознаете дали нивата ви на холестерол са твърде високи. Знакът около очите, за който трябва да следите е израстъци по горните и долните клепачи

Мастният материал може бавно да се натрупа в артериите и да ви изложи на риск от сериозно сърдечно-съдово заболяване.

„Ксантелазмата около очите, причинена от мастни отлагания, съставени от холестеролни плаки, може да бъде червен флаг. Ксантелазмата е относително често срещано състояние, въпреки че не се говори често за него. Характеризира се с жълтеникаво-бели бучки които се образуват по горните и долните клепачи“, казва кардиологът д-р Олег Варфоломеев.

Ксантелазмите са безболезнени и не сърбят, така че няма да усетите появата на тези подутини.

И все пак, въпреки че жълтите образувания могат да бъдат „индикатор“ за холестеролни отлагания в кръвоносните съдове, те могат да бъдат причинени и от други фактори.

Ако забележите появата на бучки или ако вашият офталмолог го е споменал по време на рутинен очен преглед, струва си да се свържете с вашия лекар за допълнителен съвет и да проверите нивата на холестерола си.

Важно: Характерът на статията е информативен. Тя не замества консултация със специалист!

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/