Категории: Любопитно

Какви са знаците за агресия в една връзка?

Реклама

За съжаление всяка година има огромно количество на жертви на всякакъв вид насилие, включително и домашно, по целия свят. Много често хората позволяват това да се случи, защото не разпознават сигналите на потенциално агресивен човек. За да се информирате и да имате възможността да предпазите себе си или своите близки, сме ви представили списък от чертите на характера и поведението, което опасните личности изявяват.

1. Ревност и обсебване.

Иска да бъде постоянно с вас. Обвинява ви в изневяра през цялото време. Следи ви навсякъде и често ви се обажда. Моли приятели да ви проверяват.

2. Контролиращо поведение.

Непрекъснато разпитва с кого прекарвате времето си, какво сте правили/изричали/говорили, къде сте ходили. Кара ви да искате разрешение да правите определени неща. Държи се така, сякаш нямате възможност да вземате добри решения. Прикрива контролиращото поведение, като се преструва, че е загрижен за вашата безопасност.

3. Бърза намеса.

Шест месеца или по-малко, преди да заживеете заедно или да се обвържете. Твърди, че е влюбен от пръв поглед. Натиск за обвързване. Казва, че сте единственият човек, който може да го накара да се чувства по този начин.

4. Нереалистични очаквания.

Прави ви комплименти по начин, който ви кара да изглеждате свръхчовек. Прекалено ласкателство. Очаква от вас да бъдете перфектни. Казва: „Аз съм всичко, от което се нуждаеш. Ти си всичко, от което имам нужда.“

5. Изолиране.

Отхвърля всички, които познавате – приятелите са или глупави, или развратници, или ви изневеряват с тях – семейството е твърде контролиращо, не ви обича истински или сте твърде зависими от него. Отказва да ви позволи да използвате колата или да говорите по телефона. Затруднява ви да ходите на работа или на училище. Опитва се да прекъсне всичките ви ресурси.

6. Обвинява другите за проблемите.

Ако има проблеми в училище или на работа, винаги някой друг е виновен за тях. Ако нещо се обърка във връзката, вината е изцяло ваша. Не иска да поеме отговорност за собственото си поведение.

7. Обвинява другите за чувствата.

Опитва се да ви направи отговорни за това как се чувстват. „Ти ме караш да се ядосвам.“ „Ти ме нараняваш, като не правиш това, което те моля“. „Не мога да помогна да не се ядосам.“ Не иска да поеме отговорност за собствените си чувства.

8. Свръхчувствителност.

Лесно се обижда. Възприема всичко като лична атака. Търси караници. Раздухва нещата до неузнаваемост. Непредсказуем. Никога не можете да разберете какво ще го разстрои.

9. Неуважителен или жесток към другите.

Наказва жестоко животни или деца. Безчувствен към болката и страданието. Дразни децата, докато се разплачат. Не се отнася с уважение към другите. Не се отнася с уважение към чувствата на другите.

10. „Игрива“ употреба на сила по време на сексуална активност.

Малко се интересува от това дали искате полов контакт или не, и използва дуднене или гняв, за да ви манипулира да се подчините. Прави сексуални или унизителни шеги по ваш адрес.

11. Вербална злоупотреба от всякакъв вид.

12. Консервативен по отношение ролите на половете.

Вярва, че жените са по-нисши от мъжете. Не е в състояние да бъде пълноценен човек без връзка.

13. Д-р Джекил и г-н Хайд.

Внезапни промени в настроението – сякаш имат две личности. В един момент са мили, а в следващия избухват. В един момент са щастливи, а в следващия са тъжни.

14. Минало биене.

Може да чуете, че човекът е упражнявал насилие над друг. Те казват, че това е лъжа или че бившият им е бил „луд“, или че не е било толкова лошо.

15. Заплахи от всякакъв вид.

16. Чупене или удряне на предмети.

Чупи любими вещи. Удря с юмруци по масата. Хвърля предмети.

17. Каквато и да е сила по време на спор.

Бута, блъска или физически ви възпира да излезете от стаята.

18. Не зачита собствеността или личния Ви живот.

Важно е хората да са запознати с потенциалния риск, за да могат да предпазят както жертвите, така и да вземат мерки по отношение на агресора. Защото хората, които са част от тази динамика са сред нас. Това са нашите деца, майки и бащи, приятели, колеги, близки и непознати. Списъкът е дълъг и ние също сме част от него под една или друга форма.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди един час

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 2 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 2 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 2 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 2 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 2 часа