in

НАП с „калкулатор на загубите“: Всеки сам може да изчисли от колко средства се лишава в бъдеще, приемайки заплата „в плик“

Снимка: "Нова Варна"

От НАП съветват да не приемате заплатата си „в плик“. Макар и да получите правилната сума като заплата на момента, недекларираното и невписано заплащане, крие много рискове. В последствие неизплатените суми за майчинство, болнични, обезщетение и пенсия се намаляват драстично.

В резултат на активни целенасочени действия на Националната агенция за приходите /НАП/ в последните години е налице забележимата промяна в поведението на задължените лица и по-висока степен на доброволно спазване на данъчно-осигурителното законодателство.

Информационните и комуникационни кампании на приходната агенция имат за цел да насърчават гражданите и бизнеса да спазват доброволно своите задължения и да запознават работниците и служителите с рисковете, ако се съгласяват да се осигуряват на по-нисък от реалния си доход, като вземат част от възнаграждението си „в плик“.

Всяко заето лице може само да изчисли чрез т.нар. „калкулатор на загубите“ в сайта на „Заплата в плик“ (www.zaplatavplik.bg). След попълване на данни за реалния и декларирания от работодателя доход, всеки потребител може да разбере от колко средства ще се лиши в бъдеще под формата на неизплатени суми от болнични, майчинство, обезщетения за безработица, както и пенсии.

НАП Варна изготви пример при сключен договор за възнаграждение в размер на 780 лв. и „договорена“ реално изплатена заплата в размер на 1 500 лв., загубите за работника биха били:

майчинство за целия период от 280 дни = 7 823.20 лв.;
болнични за период от 10 години = 3 944.40 лв.;
обезщетение при безработица еднократно = 3 888.00 лв.;
пенсия за период от 22 години = 8 3635.20 лв., т.е. за следващите 30 години загубите ще възлязат на почти 100 хиляди лв. /99 290.80 лв./

От НАП призовават към по-високи изисквания от страна на работниците и тези, които получават заплата, както и към неприемане на заплати ,,в плик“.

Публикувано от Александра Крумова