Категории: Свят

Бивш главен прокурор на САЩ за Тръмп: Той добре е знаел, че е загубил изборите

Реклама

Бившият главен прокурор Бил Бар заяви в сряда, че според него Доналд Тръмп „добре е знаел, че е загубил изборите“, говорейки пред CNN в навечерието на обвинението на бившия президент в разследването на специалния съветник за намеса в изборите през 2020 г.

„Отначало не бях сигурен, но стигнах до убеждението, че той добре е знаел, че е загубил изборите“, каза Бар.

Във вторник специалният адвокат Джак Смит повдигна четири обвинения срещу Тръмп – включително заговор за измама на Съединените щати – в рамките на разследването си на усилията за осуетяване на изборите през 2020 г., довели до нападението срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. Очаква се бившият президент да бъде изправен пред федерален съд във Вашингтон в четвъртък.

В обвинителния акт се твърди, че Тръмп е знаел, че твърденията за изборите, които прави, са неверни. Адвокатите на Тръмп обаче твърдят, че предизборните лъжи на Тръмп са защитени от Първата поправка, което според Бар пред CNN не е валиден аргумент.

„Както се казва в обвинителния акт, те не атакуват правото му по Първата поправка. Той може да казва каквото си иска, дори да лъже. Той дори може да казва на хората, че изборите са били откраднати, когато е знаел истината.“, каза Бар. „Но това не ви защитава от влизане в заговор“.
Макар че беше лоялен през по-голямата част от мандата си като главен прокурор на Тръмп, Бар особено противоречи на твърденията на бившия президент, че изборите са били фалшифицирани, когато през декември 2020 г. заяви, че Министерството на правосъдието не е открило съществени доказателства за широко разпространена измама на избирателите. Скоро след това той подаде оставка и оттогава се изявява като един от най-значимите критици на Тръмп, подчертават от CNN.

Бар защити Смит в интервюто в сряда, откъсвайки се от мнозина републиканци, които омаловажиха разследванията на специалния съветник срещу Тръмп като политически мотивирани.

„Според мен той е от онези прокурори, които, ако смятат, че някой е извършил престъпление, той, знаете, се съсредоточава върху него и наистина се опитва да го докаже“, каза Бар. „Няма съмнение, че той е агресивен, но не мисля, че е пристрастен.“

Бившият главен прокурор добави, че според него Смит разполага с повече доказателства, за да докаже, че бившият президент е знаел, че изборите не са откраднати.

„Виждаме само върха на айсберга по този въпрос“, каза Бар. „Мисля, че има още много неща, които предстоят, и смятам, че те разполагат с много повече доказателства за душевното състояние на президента Тръмп.“

Но Бар отказа да каже дали е разговарял с екипа на Смит в рамките на разследването. Бившият главен прокурор е разговарял със специалната комисия на Камарата на представителите, която разследваше 6 януари миналата година, и е описал Тръмп като „откъснат от реалността“ след изборите през 2020 г.

Тъй като правните проблеми на Тръмп са на дневен ред, бившият президент се кандидатира да се завърне в Белия дом и в момента води в надпреварата на ГП. Макар че Бар заяви, че бившият му шеф не трябва да бъде кандидатът за президент на Републиканската партия през 2024 г., в сряда той не изключи възможността да гласува за Тръмп, ако той бъде номиниран.

„Ще трябва да изчакам да видя каква е ситуацията и тогава ще си избера отровата“, каза Бар.

Превод и редакция: Александра Крумова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 8 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 8 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 8 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 8 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 8 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 8 часа