in

Води ли пиенето на кафе до образуване на камъни в бъбреците?

Снимка: Pixabay

Кафето е любима и незаменима напитка за много хора по света. Някои дори не могат да започнат деня си, без да изпият чаша ароматно горещо кафе. Учени обаче предупреждават, че консумацията на повече от две чаши на ден доста повишава нивото на магнезий, калций и цитрати в урината, а това са микроелементи, които допринасят за образуването на камъни в бъбреците

До този извод са стигнали водещи уролози от Университета на Британска Колумбия (Канада), след проведено проучване.

Подобно заключение е разочароващо за любителите на кофеиновата напитка, но прекаляващите с кафето автоматично попадат в рисковата група за развитие на уролитиаза.

Още по-лошо е ако в допълнение човек консумира оскъдно количество вода. В такъв случай просто няма какво да „отмие“ вредните киселини.

Заради недостатъчното пиене на вода се стига до прекомерно образуване на соли на пикочна, фосфорна и оксалова киселина в тялото. А точно тези три компонента, оставащи в бъбреците, образуват камъни.

Има и твърдения, че кофеинът „убива“ полезните ефекти на солите на лимонената киселина, която също присъства в урината и е една от основните пречки при образуването на камъни.

Експерти препоръчват да увеличите приема на вода и задължително да започвате деня си с чаша студена вода, която ще ви помогне не само да се хидратирате, но и да се ободрите (каквато е и целта на кафето).

Важно: Статията е с информативен характер и не заменя консултацията със специалист!

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/