Категории: Варна

Предвиждат изграждане на нови сгради на училища във Варна

Реклама

Предвижда се изграждането на нови сгради на две училища в град Варна. Първоначално предложенията бяха за основните училища „Добри Чинтулов“ и „Йордан Йовков“. Впоследствие бе решено второто училище да бъде заменено с Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“.

Сред темите на днешното заседание на ПК „Европейски въпроси и международно сътрудничество“ във Варна бе извършването на замяна на една училищна сграда с друга по процедура „Изграждане на нови сгради на училища и детски градини“ по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Първоначално бе предложено и одобрено от Общинския съвет нови сгради да бъдат построени за основните училища „Добри Чинтулов“ и „Йордан Йовков“ във Варна. С оглед на това, че за ОУ „Йордан Йовков“ е подадено и друго проектно предложение, което е по процедура „Модернизация на образователната среда“ от НПВУ, бе решено това училище да бъде заменено със Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“.

Необходимостта от построяването на новата сграда за танци и спорт е продиктувана от крайно недостатъчната закрита спортна база на училището, което с над 1300 ученици се нарежда сред най-големите във Варна.

Предвижда се изграждане на сграда за обучение по хореография, която ще бъде на 4 етажа с 4 зали от по 90 кв. м с прилежащи съблекални (с бани и тоалетни), складове за гардероб и инвентар, както и помещение за учителите. Със строителството й сегашните танцови зали ще бъдат преобразувани в учебни и Хуманитарната гимназия ще може да премине към едносменен режим на обучение от 2026/2027 г. , стана ясно на днешното заседание.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 4 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 4 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 4 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 4 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 4 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 5 часа