Категории: Варна

Рибарско пристанище „Карантината“ увеличи местата за плавателни съдове. Работи се по концепцията за отваряне на Варна към морето

Реклама

Рибарско пристанище „Карантината“ увеличи местата за плавателни съдове от 43 на 84. Това обяви вчера кметът на града Иван Портних по време на провела се пресконференция. Освен това в пристанището вече ще могат да акостират плавателни съдове с газене до 1.5 метра. Стана ясно и това, че е предложено таксите за пристанището да бъдат понижени

Удостоверение за експлоатационна годност получи рибарското пристанище „Карантината“ от Министeрството на транспорта, с което се увеличава броя на плавателните съдове от 43 на 84, съобщи на пресконференция вчера кметът на Варна Иван Портних. Той посочи още, че са възстановени проектните дълбочини и в него могат да влизат и акостират плавателни съдове с газене до 1.5 метра.

Внесено е предложение до Общинския съвет таксите за пристанището да бъдат намалени, с цел подкрепа на рибарския сектор.

За рибарско пристанище „Варна“ /бившето на „Рибни ресурси“/ е приключена обществената поръчка за укрепване, подписан е договор с избрания изпълнител и ще стартират дейностите за ремонт в най-скоро време, каза още Иван Портних. По думите му на първия етап ще се ремонтират съществуващите кейови места за рибарските кораби, като междувременно те ще могат да спират на пристанище Карантината. Предвидено е и разширение с още пет кейови места, за общо десет плавателни съда.

Работим активно по замразен доскоро проект за нова лодкостоянка и слипове на територията на Острова между Аспаруховия мост и стария канал, допълни кметът.

По думите му, по този начин на 100% ще е реализиран капацитета на съществуващите риболовни кораби. Това е част от концепцията за отваряне на Варна към морето, която предлага все повече възможности и добри условия за професионалните и за любители риболовци, каза Портних.

Рибарското пристанище „Карантината“ ще стане и културна сцена. На 8 август на панорамната тераса ще се проведе концерт на открито с млади музиканти от различни европейски страни. Кметът припомни, че в зоната на Аспаруховия плаж се случват прекрасни събития като джаз фестивала и фестивала за късометражни филми.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 5 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 5 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 5 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 6 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 6 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 6 часа