in

Русия увеличава списъка на вражески настроените страни

Снимка: Pixabay

Русия увеличава списъка на вражески настроените към нея държави. В този списък влизат всички държави, подкрепили санкциите срещу Русия, включително и България. Днес е направено, обаче ново допълнение. Към списъка е добавена държава, за която се смята, че е зле настроена и неприятелска по отношение на РФ.

Руското правителство включи Норвегия в списъка на страните, които извършват неприятелски действия срещу руските консулски и дипломатически мисии.

„Указът включва ограничаване до пълна забрана за неприятелски настроени страни възможността да наемат в посолства, консулства, представителства на държавни органи и държавни институции служители от лица, намиращи се на територията на Русия“, се казва в доклада. Правителството добави, че заповедта е приета за изпълнение на президентския указ „За прилагане на мерки за въздействие върху неприятелските действия на чужди държави“.

Отбелязва се, че в допълнение към имената на държавите в списъка е посочен броят на физическите лица, намиращи се на територията на Русия, с които представителствата на държавни институции и държавни органи, както и дипломатическите мисии на неприятелски държави и техните консулски служби могат да сключват трудови договори. „Така че според новата заповед на Норвегия е определен лимит от 27 души“, казаха от кабинета.

Правителството припомни, че през май 2021 г. бяха наложени ограничения на дипломатическите мисии на Чехия и САЩ, а през юли 2022 г. – на дипломатическите мисии на Хърватия, Гърция, Словакия и Дания.

„Одобреният от правителството списък не е окончателен и предвид продължаващите враждебни действия на чужди държави, насочени срещу руски мисии в чужбина, той може да бъде разширен“, подчертаха от кабинета.

В допълнение към този списък, който се отнася до работата на дипломатическите мисии, Русия има още един списък с неприятелски държави, съставен през март 2022 г. за изпълнение на указа за временния ред за изпълнение на задължения към чуждестранни кредитори. В него влизат САЩ и Канада, държавите от ЕС, Великобритания и нейните владения, Украйна, редица други европейски страни, Япония, Южна Корея, Австралия и други държави и територии, подкрепили антируските санкции.

Публикувано от Александра Крумова