in

След българското кисело мляко: И бялото саламурено сирене е със защитено наименование на произход

Колаж: "Нова Варна"

Продуктите „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ вече влизат в европейския Регистър на защитените наименования за произход (ЗНП) и защитените географски указания (ЗГУ). В листата вече има близо 1650 защитени продукти.

​Инициативата за регистрация на двете наименования е на групата производители Сдружение „Български традиционни млечни продукти“. Заявленията за регистрация на ЗНП „Българско кисело мляко“ и ЗНП „Българско бяло саламурено сирене“ бяха изпратени от Министерство на земеделието и храните (МЗХ) до ЕК през м. февруари 2021 г.

И двете наименования: „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ съдържат в себе си името на държавата, като първият регистриран български продукт, при който името на държавата също беше включено в наименованието му е Защитеното географско указание „Българско розово масло“. Възможността и признанието да се защити продукт, който съдържа в себе си името на държавата не се получава лесно, а само в изключителни случаи за наименования, които имат широка популярност и доказан международен авторитет.

Първото българско Защитено наименование за произход, вписано в Европейския регистър беше ЗНП „Странджански манов мед“ / „Манов мед от Странджа“. „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ продължават тази традиция и също бяха вписани като Защитени наименования за произход в Европейския регистър.

При „Българско кисело мляко“ и при „Българско бяло саламурено сирене“ очертаният географския район на производство е територията на Република България, а суровината, която се използва, е българско мляко – краве, овче, биволско, козе или смесено.

Благоприятните климатични и природни условия в страната спомагат за развитието на млечнокиселите бактерии, които се използват при производството на тези продукти и оказват влияние на неговите специфични характеристики от най-дълбока древност.

Продуктите със защитени географски означения са вид интелектуална собственост и поради това се ползват с особено висока степен на закрила от неправомерна употреба на наименованието, включително посредством двустранни търговски споразумения между ЕС и трети страни.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.