Категории: България

След българското кисело мляко: И бялото саламурено сирене е със защитено наименование на произход

Реклама

Продуктите „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ вече влизат в европейския Регистър на защитените наименования за произход (ЗНП) и защитените географски указания (ЗГУ). В листата вече има близо 1650 защитени продукти.

​Инициативата за регистрация на двете наименования е на групата производители Сдружение „Български традиционни млечни продукти“. Заявленията за регистрация на ЗНП „Българско кисело мляко“ и ЗНП „Българско бяло саламурено сирене“ бяха изпратени от Министерство на земеделието и храните (МЗХ) до ЕК през м. февруари 2021 г.

И двете наименования: „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ съдържат в себе си името на държавата, като първият регистриран български продукт, при който името на държавата също беше включено в наименованието му е Защитеното географско указание „Българско розово масло“. Възможността и признанието да се защити продукт, който съдържа в себе си името на държавата не се получава лесно, а само в изключителни случаи за наименования, които имат широка популярност и доказан международен авторитет.

Първото българско Защитено наименование за произход, вписано в Европейския регистър беше ЗНП „Странджански манов мед“ / „Манов мед от Странджа“. „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ продължават тази традиция и също бяха вписани като Защитени наименования за произход в Европейския регистър.

При „Българско кисело мляко“ и при „Българско бяло саламурено сирене“ очертаният географския район на производство е територията на Република България, а суровината, която се използва, е българско мляко – краве, овче, биволско, козе или смесено.

Благоприятните климатични и природни условия в страната спомагат за развитието на млечнокиселите бактерии, които се използват при производството на тези продукти и оказват влияние на неговите специфични характеристики от най-дълбока древност.

Продуктите със защитени географски означения са вид интелектуална собственост и поради това се ползват с особено висока степен на закрила от неправомерна употреба на наименованието, включително посредством двустранни търговски споразумения между ЕС и трети страни.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 8 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 8 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 8 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 8 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 8 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 8 часа