in

В България учени откриха останки на животни, живели преди повече от 83 милиона години (СНИМКИ)

Снимка: Pixabay

Продължава провеждането на експедиция на палеонтолози край Трън. Учени от Геологическия институт при БАН и Софийския университет откриха останки на различни животни, обитавали земите ни преди повече от 83 милиона години. Проучванията в Трънско ще продължат до 11 август тази година, съобщават от Националния природонаучен музей при БАН.

Учените разказват, че сред най-впечатляващите находки са два прешлена от едри влечуги, вероятно динозаври, както и още две, все още неопределени кости.

„Освен тях палеонтолозите откриха и няколко големи фрагмента от коруби на костенурки, както и два частично запазени зъба – един от крокодил и един от хрущялна риба.

Сред вкаменелостите от безгръбначни животни се открояват и няколко рачешки щипки, една от които е най-едрата, намерена в находището до момента”, разказват от музея.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.