Категории: Варна

Години зад решетките и 100 000 лв. обезщетение: Съдът във Варна потвърди присъдата на четирима подсъдими за убийство

Реклама

Апелативният съд във Варна потвърди присъда спрямо четирима подсъдими за убийство край с. Ралица (област Търговище). Това съобщиха от Апелативен съд – Варна за медия „Нова Варна“. Убийството е извършено по особено мъчителен начин, съобщават от съда

Варненският апелативен съд потвърди осъдителната присъда на Окръжния съд в Търговище спрямо четирима подсъдими, извършили в съучастие убийство по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост през 2021 г. в землището на с. Ралица.

Дженгиз М., който е извършил престъплението при опасен рецидив, ще бъде лишен от свобода за 16 години. Баща му Диан М. е с 15-годишно ефективно наказание. Юлиян Р. и Р.О. към момента на деянието са били непълнолетни, но са разбирали свойството и значението на извършеното и са могли да ръководят постъпките си. Наложеното на първия наказание „лишаване от свобода“ е в размер на 5 години и 4 месеца, а на втория – 1 година и 2 месеца. Дженгиз и Диан трябва да заплатят солидарно на двамата наследници на починалия сумата от общо 100 хиляди лв. – обезщетение за причинените им неимуществени вреди. Защитниците на четиримата обжалваха първоинстанционната присъда, като поставиха под въпрос виновността им.

В хода на въззивното производство бяха събрани допълнителни доказателства, които помогнаха за изясняване на фактите.

Диан М. отдавал къща под наем на мъж и непълнолетната му дъщеря. Пострадалият Кязим А. често гостувал в този дом, но наемодателят не одобрявал това. След почерпка, на 23 март 2021 г. подсъдимите решили да изгонят госта. Двамата непълнолетни влезли в имота и му нанесли удари. В побоя се включили и възрастните. Това станало пред погледа на очевидци – деца. Пострадалият успял да се измъкне, но противниците му го натоварили в багажника на автомобил и го изоставили в гориста местност. Раненият бил забелязан от трима свидетели, но от страх не уведомили никого. Починалият бил намерен на следващата сутрин.

И проверяващата инстанция прие, че с действията си четиримата подсъдими са осъществили престъплението. Безспорно и за настоящия съдебен състав убийството е извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин. Извършителите са проявили отмътстителност и ожесточеност в стремежа си да „накажат“ пострадалия. Малтретирали са невъоръжен и уплашен от нахлуването им човек, атакувайки го чрез множество удари в жизненоважни части на главата и тялото, като са съзнавали, че не могат да отмерят насилието си до степен само на причиняване на телесни увреждания, се посочва в решението. Захвърлили са го в гората през зимата без връхни дрехи в тъмната част на денонощието. Никой от четиримата въпреки възрастта, жизнения опит и интелектуалния си капацитет не е положил усилия да предотврати фаталния резултат. Апелативният съд категорично отхвърли тезата на защитата, че подсъдимите са имали умисъл само за причиняване на телесна повреда, не и за смърт. Нанесли са жесток побой на кротък човек, непроявил никаква агресия спрямо тях.

Въззивният състав заключи, че определените от Окръжен съд – Търговище наказания са справедливи. Въпреки възрастта си, е необходимо непълнолетният и към настоящия момент Р.О. да изтърпи наказанието ефективно.

Решението на Апелативен съд – Варна подлежи на обжалване и протест пред ВКС.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Пригответе се за облачно време по Черноморието тази събота

Според прогнозата на НИМХ днес по Черноморието ще има значителна облачност, но въпреки това дъжд…

преди 45 минути

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 15 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 15 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 15 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 15 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 15 часа