in

Мъж изпадна в мозъчна смърт, но близките му дариха органите му: Трима души получават шанс за живот

Снимка: Pixabay

Трагедия разтърси семейството на 43-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт. Въпреки това неговите близки постъпиха изключително благородно, като дариха органите на починалия. С тази постъпка трима души получават шанс за живот след донорска ситуация, реализирана от екип на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив. 

Благородното решение е взето на 7 август от близките. На следващия ден двама българи – на 23 г. и на 38 г., бяха трансплантирани с бъбреци. Операциите са извършени от медицински екипи на УМБАЛ „Александровска“.

Поради липса на подходящи реципиенти в България, черният дроб е трансплантиран на румънски пациент по линия на споразумение за сътрудничество между ИА „Медицински надзор“ и Националната агенция за трансплантация на Румъния. Другите органи на донора не са били подходящи за трансплантация.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.