Категории: България

Възрастна двойка стана жертва на телефонна измама: Ето как ги оплел измамникът в мрежите си

Реклама

Възрастна семейна двойка е станала жертва на телефонна измама вчера в Силистра. Сигналът в полицията е подаден едва днес, след като при случайно посещение на роднина станала ясна схемата, в която са били въвлечени хората.

На 09 август около 18:00 часа на стационарния им телефон се обадил мъж, представящ се за полицай, и съобщил, че синът им е задържан, след като причинил смъртта на жена при катастрофа. На притеснените хора обяснил, че може да им съдейства като ги свърже с адвокат, за да освободи сина им от ареста. За повече автентичност в разговора се включила плачеща жена, представяща се за снаха им, която настойчиво ги умолявала да помогнат. Комуникацията продължила с мнимия адвокат, който първоначално поискал 30 000 лв., но впоследствие склонил на 10 000.

Мъжът и жената събрали уговорената сума, като през цялото време били контролирани чрез мобилен телефон, на който междувременно се прехвърлил разговора. Измамниците първоначално ги накарали да изчакат на пейка в парка, а след това да се приберат в дома си, пред който привечер предали пакета с парите на непознат. Когато днес снаха им ги посетила, разбрали, че са измамени.

От полицията призовават гражданите да бъдат изключително предпазливи и да не дават пари на непознати под какъвто и да е предлог. Схемите на измамите могат да бъдат различни, но винаги са свързани с искане на пари. Освен освобождаване от наказателна отговорност, сред популярните престъпни сценарии са нужда от спешно скъпоструващо лечение, изгодна търговска сделка, колет от чужбина, съдържащ голяма парична сума, участие в полицейска акция за залавяне на измамници и др.

Полицията съветва гражданите да не се доверяват, в случай че получат подобно обаждане. За да се уверят в самоличността на своя близък, да търсят обратна връзка с него или да се свържат с други общи познати и роднини. В никакъв случай да не дават пари на непознати. При всяко съмнително обаждане, преди да предприемат каквото и да било, да потърсят връзка с полицията на тел. 112.

По публикацията работи: Александра Крумова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Без ток в този район на Варна точно в неделя

Поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на:…

преди 55 минути

Днес настъпва астрономическата есен

През тази година астрономическата есен ще настъпи на Деня на независимостта на 22 септември в…

преди един час

Варна отбелязва 116 години от Независимостта на България(ПРОГРАМА)

Днес Варна отбелязва 116 години от Независимостта на България с тържествено честване, което ще де…

преди един час

Честит празник, България:116 години независимост

На 22 септември честваме на 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. На 22…

преди 2 часа

Навършват се 103 години от смъртта на Иван Вазов

Днес, на 22 септември се навършват 103 години от смъртта на Иван Вазов. Сърцето на…

преди 2 часа

Честит имен ден на всички, които празнуват днес

Днес, на 22 септември православната църква почита Св. свщмчк Фока, еп. Синопийски. Св. прор. Йона.…

преди 2 часа