Категории: Варна

НАП Варна с важна информация за здравното осигуряване

Реклама

От НАП Варна изпратиха важна информация, във връзка със здравното осигуряване. От институцията посочват, че при напускане и/или завръщане на/в страната се подава заявление по образец

Над 5 400 души са подали оправдателни документи за установяване на здравноосигурителен статус от началото на годината до 31.07.2023 г. в териториална дирекция на НАП Варна. За същия период, 192 варненци са представили в приходната агенция заявления за напускане на страната, а 111 за завръщане обратно в България. Документите се подават по инициатива на лицата, заминаващи в или завръщащи се от държави, които не са членки на ЕС. Услугата се изпълнява в момента на заявяване и е напълно безплатна, като към съответните заявления се прилагат оправдателни документи.

От НАП Варна напомнят, че за да не дължат здравноосигурителни вноски българските граждани, живеещи в държава извън ЕС, трябва да отговарят на някои условия – да са били в чужбина най-малко 183 дни през една календарна година и да са подали в офиса на НАП Заявление за напускане на страната. Така, те могат да бъдат освободени от плащането на здравноосигурителни вноски в страната и за минали периоди като здравният им статус се променя от посочената в заявлението дата на напускане и става „Изключено от здравно осигуряване от …“.

За да възстановят здравноосигурителните си права при завръщане в България – гражданите, пребивавали в страни извън ЕС, подават в НАП Заявление за завръщане в страната. Към него се представят и документи, които доказват, че са били в чужбина повече от 183 дни през всяка календарна година. Здравноосигурителните права на тези лица могат да се възстановят по два начина: след изтичане на шест последователни месеца, през които те се осигуряват здравно в България или веднага с еднократно подаване на декларация – образец 9, като в този случай, освен че заплащат дължимите от тях месечни здравноосигурителни вноски, те трябва да платят и еднократно 12 здравноосигурителни вноски върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица.

Заявленията, декларациите и други документи се подават лично или чрез упълномощено лице в офиса на НАП по постоянен адрес в България, на място или по пощата с обратна разписка.

След приключване на трудовата си дейност българите, работещи в държава от Европейския съюз, е необходимо да представят в НАП формуляр Е104/S041, който може да бъде изискан и чрез НЗОК/РЗОК (https://www.nhif.bg/). За конкретните вписани във формуляра периоди, не се дължат здравноосигурителни вноски в България, ако същите са доказани с документ от съответната държава-членка.

Българите, които са граждани и на друга държава и не пребивават постоянно у нас (повече от 183 дни през календарната година живеят в чужбина), не подлежат на задължително здравно осигуряване в България. Те могат да декларират с подаване на декларация по чл. 40в от ЗЗО, че не дължат здравноосигурителни вноски за минали години. Към нея се прилагат: документ, удостоверяващ, че са граждани на друга държава и документ, че са били в чужбина повече от 183 дни през всяка една календарна година.

Повече информация и консултации за попълване на всички видове данъчни и осигурителни декларации може да се получи от инфоцентъра на НАП и със запитване по интернет на електронен адрес infocenter@nra.bg За кореспонденция, подписана с електронен подпис, трябва да се използва имейл nap@nra.bg, като съдържанието на писмото е ограничено до 10 MB.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 7 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 7 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 7 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 7 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 7 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 7 часа