Категории: АкцентиВарна

Вече официално: Обявиха дали 15 август е неработен ден във Варна

Реклама

Днес се провежда заседание в Общински съвет – Варна. Един от разглежданите въпроси е този, дали варненци ще работят или не на празника на града – 15 август.

Варненци отново ще почиват на празника на града си – 15 август. С почти пълно единодушие Общинският съвет в морската столица подкрепи предложението на кмета Денят на Варна да бъде празничен и неприсъствен ден.

Варна празнува на големия християнски празник Свето Успение Богородично с решение на Общинския съвет от 1993 г. За първи път денят е обявен за почивен през 2007 г. и вече 17 години традицията не е прекъсвана.

С годините 15 август се е утвърдил като ден, наситен с множество общоградски тържества и културни прояви. И тази година е подготвена богата програма с концерти, авиошоу, празнична заря и регата.

Денят на Варна ще започне в 8:30 ч. в Катедралния храм „Успение Богородично“ със Света литургия, а в 10:00 ч. на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ ще бъде тържествено издигнат флагът на Варна.

На ключови места в града – на входа на Морската градина, край фонтана на площад „Независимост”, в Летния театър, на откритата зона на пристанището ще има концерти с музикални изпълнители от различни жанрове и с развлекателна програма за децата.

Една от големите атракции тази година ще бъде авиошоу, което ще бъде изпълнено от националния отбор по въздушна акробатика на северната ни съседка – „Ястребите на Румъния“. Жителите и гостите на морската столица ще могат да наблюдават безплатно въздушната демонстрация с пет самолета „Extra 300“ най-добре от района на Морската гара Варна в празничния 15-и август около 19:00 часа.

От 20:00 ч. на сцената на Летния театър по традиция кметът Иван Портних и председателят на Общинския съвет ще връчат високите звания и отличия „Почетен гражданин на Варна” и „За заслуги към Варна”.

Концертът на свободната зона на пристанището ще бъде от 21:000 часа с участието на изпълнителите Александър Петров, Виктория Благоева, Deep Zone All Stars, DARA, 100 KILA, и гост-звездата от Австралия – Faydee.

Регата „Кор кароли“ ще може да се наблюдава от залива, а на Морска гара ще бъде организирано и изпращане на Павлин Надворни за участието му в регата „Global Solo Challenge”.

От 23:00 ч. небето над морската столица ще бъде озарено от празнична заря.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди един час

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 2 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 2 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 2 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 2 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 2 часа