in

Защо Франция нападна Нигер: Кой пусна джихадистите?

кадър: Pixabay

В сряда новите военни управници на Нигер обвиниха Франция, традиционния съюзник на страната, че е „освободила едностранно заловени терористи“ – термин, използван за джихадисти – и е нарушила забраната за достъп до въздушното пространство на страната.

Те твърдят, че Франция е освободила няколко джихадисти, които след това са се събрали, за да планират нападение срещу „военни позиции в тройната гранична зона“ – регион с горещи точки, където се събират границите на Нигер, Буркина Фасо и Мали.

„В резултат на поведението на френските сили и техните съучастници в Нигер се развиват събития с изключителна тежест“, се казва в изявлението, публикувано от новия режим, наречен Национален съвет за защита на родината (CNSP).

В изявлението се съобщава, че в сряда е било нападнато подразделение на въоръжените сили, въпреки че не се прави пряка връзка с предполагаемото освобождаване на джихадистите от Франция.

В съобщението се посочва, че в 6:30 ч. сутринта (05:30 ч. по Гринуич) е била атакувана позиция на Националната гвардия в местността Бурку Бурку, на 30 км от златната мина в Самира в Западен Нигер.

„Към момента броят на жертвите все още не е известен.“

В изявлението се призовава силите за сигурност да „повишат нивото на готовност в цялата страна“, а обществеността „да остане мобилизирана и бдителна“.

Режимът също така обвини Франция, че е позволила на „военен самолет“ да излети в сряда от съседен Чад, който след това е преминал в Нигер, пренебрегвайки забраната, наложена в неделя.

Самолетът „умишлено е прекъснал всякакъв контакт с контрола на въздушното движение при навлизане в нашето въздушно пространство“ от 6:39 до 11:15 ч. (0539-1015 GMT), се казва в изявление, прочетено по националната телевизия.

Франция разполага с около 1500 военнослужещи в Нигер, които подкрепят страната в борбата ѝ срещу джихадистите, нахлули от Мали през 2015 г.

Отношенията обаче се развалиха, след като на 26 юли президентът Мохамед Базум, който е френски съюзник, беше свален от членове на неговата гвардия.

Обвиненията на режима идват в навечерието на срещата на върха на западноафриканския регионален блок ECOWAS за това как да се справи с кризата в Нигер.

ECOWAS – Икономическата общност на западноафриканските държави – даде на превратаджиите срок до неделя да възстановят Базум или да се изправят пред риска от военна намеса.

По публикацията работи: Александра Крумова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/