in

Минават между капките: Северна Корея продължава да разработва ядрени оръжия и да избягва санкциите на ООН

Кадър: Youtube/BFMTV

Това се съобщава във все още непубликуван доклад на ООН. Твърди се, че хакери от Северна Корея  използват кибертехники за кражба на средства и информация

Северна Корея продължава да разработва ядрени оръжия през 2023 г. и да избягва санкциите на ООН, които целят да прекъснат финансирането на програмата за ядрени и балистични ракети на Пхенян, сочи непубликуван доклад на ООН, предава Ройтерс.

Агенцията посочва, че докладът трябва да бъде публикуван през следващите седмици.

Северна Корея е подложена на санкции на ООН заради програмите си за ядрено оръжие и балистични ракети от 2006 г. насам. Тези мерки бяха единодушно засилени през годините, но 15-членният висш орган на ООН в момента е в задънена улица поради позицията на Китай и Русия.

Наблюдателите на санкциите на ООН заявиха, че хакери, работещи за севернокорейското външно разузнаване, „продължават да използват все повече усъвършенствани кибертехники за кражба на средства и информация“.

Наблюдателите заявиха, че разследват и предполагаеми случаи на износ на севернокорейско военно комуникационно оборудване и боеприпаси, както и „възможни случаи на продажби от страна на КНДР на оръжия или други видове военна подкрепа на държави членки“.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/