Категории: Варна

Назначената от ГЕРБ областна управителка Андрияна Андреева се отдава на културно художествено наследство

Реклама

Областният управител на Варна започва серия от дискусии и срещи, посветени на обсъждане на държавната политика в областта на културното художествено наследство. Състоя се среща между доц. Андрияна Андреева и директора на ГХГ

С работна среща между областния управител доц. Андрияна Андреева и Доротея Павлова – директор на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, започват серия от дискусии и срещи, с ръководители и експерти от различни нива, посветени на обсъждане на държавната политика в областта на културното художествено наследство, на популяризирането, опазването и съхранението му.

На първата среща директорът на ГХГ – Варна, разказа за интересни събития, факти и личности, свързани със създаването на Варненската художествена галерия, открита през 1950 година. Павлова обясни, че Галерията е общински културен институт, който провежда държавната политика в областта на опазване и представяне на движимото културно наследство. Днес институцията е сред най-уважаваните художествени музеи в България и предоставя богати възможности за експониране на постоянната колекция и на много гостуващи изложби.

Снимка: Областна администрация – Варна

Градската художествена галерия е едно от най-престижните пространства във Варна за провеждане на значими международни и национални културни събития като биеналета, фестивали и форуми на съвременните визуални изкуства, музикални и театрални представления, проекти, празници и дискусии, посветени на различни изкуства.

Специално внимание на тази първа среща бе отделено на образователната програма на Галерията, насочена към деца на възраст от 5 до 10 години, най-новия модул от която – “Нарисувай ми море!” се провежда през август в Художествения музей “Георги Велчев”, филиал на Галерията.

Областният управител ще подкрепя и популяризира културни проекти и политики, организирани и провеждани от Община Варна и от останалите общини в територията на областта. За тази цел срещите и дискусиите, посветени на държавната политика в областта на културата, на популяризиране и опазване на културното наследство, ще продължат.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 9 минути

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 16 минути

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 25 минути

Главчев отива в Ню Йорк

Стана ясно, че служебният премиер Димитър Главчев ще участва в Срещата на върха за бъдещето…

преди 37 минути

Учени съхраниха целия човешки геном върху „кристал на паметта“, който може да оцелее милиарди години

Въпросният кристал може да издържи на екстремни условия като температури до 1000 градуса по Целзий,…

преди 40 минути

Нов „Черен списък“ във Варна. Важна първа реакция

В редакцията на медия "Нова Варна" постъпи позиция на председателя на Общински съвет-Варна Христо Димитров…

преди 51 минути