Категории: Варна

Община Варна е с една крачка по-близо до изграждането на туристически и конгресен център в к.к. „Св. св. Константин и Елена“

Реклама

Това стана ясно на днешното заседание на Общински съвет – Варна, след като общинските съветници с 36 гласа „за“ решиха общината да поиска да придобие безвъзмездно от МЗ имот с площ от 9 156 м. 

Община Варна планира да изгради туристически и конгресен център в к.к. „Св. св. Константин и Елена“. За реализацията на проекта има подходящ терен, който е собственост на държавата.

На днешното заседание на местния парламент с 36 гласа „за“, 1 – „против“ и 5 – „въздържали се“ бе решено общината да поиска да придобие безвъзмездно от Министерството на здравеопазването имота с площ от 9 156 м. Върху него се предвижда да бъде изграден мултифункционален комплекс, включително със спортни съоръжения и зелени площи със зони за отдих, като финансирането ще се търси по европейски програми.

Общината работи и за осигуряване на нов дом за кметство „Младост“. Вече има набелязан имот за строителство на модерна сграда, която ще приюти администрацията на варненския район с около 90 000 жители и ще създаде съвременна среда за обслужване на гражданите. Теренът е на комуникативно място, осигуряващо лесен достъп. Според Общия устройствен план на Варна имотът, за който има действащ ПУП-ПРЗ, попада в устройствена зона – Жг, с показатели за застрояване: макс. плътност – 60%, макс. кинт – 3, мин. озеленена площ – 20% и макс. кота корниз – 26 м.

Кметството сега се помещава в жилищен блок в ж. к. „Трошево“, който е в много лошо и нефункционално състояние. Ползваната от администрацията площ е около 560 кв. м., а за да се осигури нормална работна среда, трябва да е минимум 2 500 кв. м. Освен че условията са неприемливи както за служители, така и за граждани, ежедневно изникват трудности, тъй като информационният център е в подблоковото пространство, а кабинетите на експертите са пръснати в няколко апартамента. Заради лошия сграден фонд и липсата на енергоспестяващи мерки разходите за ел. енергия и поддръжка са много високи. Достъпът с автомобил също е затруднен. Единствената и много ограничена възможност за паркиране е на съществуващия паркинг към жилищния блок.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 13 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 13 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 13 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 14 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 14 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 14 часа