Категории: България

Увеличава се броят на психолозите в българските училища: Какви нови мерки се очакват още?

Реклама

Повече психолози в училищата и детските градини, както и активна работа с родителите. Това са част от мерките на Министерството на образованието и науката за по-малко агресия в училище. Те бяха съобщени на брифинг в Министерския съвет от министър Галин Цоков след работна среща при министър-председателя акад. Николай Денков.

„Мерките, които предлагаме, ще се разгърнат в средносрочен и дългосрочен период, но това е устойчивият начин да подобрим системата“, подчерта проф. Цоков. Той акцентира, че за справянето с проблема е важна и работата с родителите, както и привличането им в училищни дейности и събития, свързани с възпитание в традиционните ценности. “Много важно е да работим за развитие на социалната и емоционална интелигентност на децата”, каза още министърът.

Сред набелязаните цели е и привличането на повече специалисти, като се насочат предимно към детски градини и училища, в които има по-голям брой прояви на агресивно поведение и насилие. По думите на министъра важна роля имат и менторите. Целта е през следващата година те да могат да действат на територията на отделните области и да провеждат консултации в училища с по-сериозни прояви на тормоз. „Знаем обаче, че е трудно да обхванем всяко отделно училище. Затова планираме и разкриването на екипи за медиация на конфликти в училищната среда“, каза още Галин Цоков. Те ще включват педагогически специалисти, психолози, юристи и други специалисти и ще действат на регионално ниво.

Планира се и среща с представители на ученическото самоуправление, като целта е децата да бъдат въвлечени в противодействието на насилието и тормоза в образователните институции и засилване на ученическото самоуправление, стана ясно от думите на проф. Цоков. Обсъжда се и подобряване на работата с ученическите организации, които да са в подкрепа на ръководителите на образователните институции, съобщават от МОН.

През тази година се инвестират около 300 хил. лева по модул от Национална програма „Подкрепа за личностно развитие на децата и учениците“, насочен към създаване на сигурна училищна среда. Отделен компонент в нея е работа с родителите. „Ще работим за увеличаване на този финансов ресурс, но и за по-таргетирани дейности за родителите, защото тяхната ангажираност в процеса е ключова“, посочи министърът и обясни, че целта е да се обхванат и детските градини.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Шарл Мишел призова Северна Македония да спазва и прилага поетите задължения по пътя към ЕС

По думите на председателя на Европейския съвет, Република Северна Македония има истинска възможност да напредне…

преди 56 минути

Полиция и жандармерия пазят прибирането на реколтата от грозде в Пазарджик

От пресцентъра на ОДМВР-Пазарджик съобщават, че традиционно по време на гроздобера съвместни екипи на полицейското…

преди един час

Предупреждение за Варна: В неделя прекъсват електрозахранването на някои места

Стана ясно, че ще бъде спрян токът на някои места във Варна на 22 септември…

преди един час

ВМС съобщиха за втора активация на противоминната група

Започнала в втората активация на MCM BLACK SEA, информират от Военноморските сили. За подобряване на…

преди един час

Спасиха трима от удавяне в морето на плаж, известен с опасни подводни течения, но един мъж загина

Случаят е от плаж "Бутамята" в Синеморец. Мъж от София се е удавил. В акцията…

преди един час

Съдът във Варна определи мерки за неотклонение на четирима мъже, обвинени за ръководене и участие в престъпна група

Съдът определи мерки за неотклонение на четирима мъже, обвинени за ръководене и участие в престъпна…

преди 2 часа