in

Да очакваме ли слънчеви изригвания следващата седмица?

Снимка: Pixabay.com

Оказва се, че следващата седмица е най-благоприятна от гледна точка на геомагнитните бури.

През първите три дни: 14, 15 и 16 август, вероятността за геомагнитни бури е едва 5%, а за силни геомагнитни бури – около 1%.

Петната върху Слънцето са по-малко от преди, и ако има смущения в земната магнитосфера, те ща са рядкост.

Петната се намират в по-отдалечения източен край на Слънцето и не се очакват директни влияния върху Земята.

През следващите нощи до 16-17 август все още ще има възможност за наблюдения на метеорния поток Персеиди. Неговият максимум беше снощи, а много фотографи успяха да заснемат „падащите звезди“.

Персеидите, както всички метеорни потоци, носят името на съзвездието, в което се намира радиантът* им. В страните от Западна Европа е известен като „Сълзите на Св. Лаврентий“, понеже нощта на максимума на Персеидите съвпада с празника на св. Лаврентий в Католическия календар.

* (бел.ред.) Радиант на даден метеорен поток е точка или малка област на небосклона, от която привидно, поради ефекта на перспективата, „произлизат“ метеорите за наблюдаващия ги от Земята.

По публикацията работи: Венета Николова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/