Категории: Варна

20 възпитаници на Морското училище във Варна взимат своите офицерски пагони днес

Реклама

Продължават честванията във Варна на 144-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България с посвещаването в офицерски чин на 20 курсанти от Морското училище. Сред официалните лица, участващи в събитието, ще е министърът на отбраната Тодор Тагарев, който вчера увери варненци, че с изпълнението на проектите за модернизация на армията способностите на Военноморските сили ще нарастват.

Първите си офицерски пагони ще получат днес курсантите от випуск 2023 на Висшето военноморско училище (ВВМУ) във Варна, съобщи БТА. Церемонията е част от честването на 144-ата годишнина от създаването на Военноморските сили (ВМС) на Република България. Производството на курсантите ще бъде, по традиция, на Морската гара във Варна. На тържеството ще присъстват министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

През тази година редовна форма на обучение във ВВМУ завършват 20 курсанти. От специализация „Корабоводене за ВМС“ са шестима, още толкова завършват „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“, а осем – „Корабни машини и механизми за ВМС.

Първенец на випуска е курсант-мичман Лилия Петева Костадинова с общ успех 5,80. Завършващите с отличен успех са общо шестима.

Снимка: Пресцентър на Министерство на отбраната

С изпълнението на проектите за модернизация способностите на Военноморските сили (ВМС) ще нарастват. Това каза вчера във Варна министърът на отбраната Тодор Тагарев на тържественото събрание – концерт, посветено на 144 години от създаването на българските Военноморски сили. Министър Тагарев припомни, че е в ход строителството на многофункционалните модулни патрулни кораби. Продължава и изпълнението на договорите за доставка на противокорабни ракети, зенитно управляеми ракети и торпеда за новите кораби.

„В инвестиционната програма за модернизация на въоръжените сили ще бъдат включени нови проекти за надграждане на способностите на ВМС“, увери още министърът. Той поздрави личния състав с успешното участие в национални и международни учения тази година. „Днес Вие доказвате своя професионализъм в усложнена среда на сигурност, която изисква ефективна подготовка и завишени мерки за осигуряване безопасността на корабоплаването в националните морски пространства на Република България. Заедно с Вашите колеги от НАТО и Европейския съюз Вие поддържате готовност в отговор на заплахите“, подчерта министър Тагарев.

„Отговорност и всеотдайност – с тези думи може да се охарактеризира Вашата служба през изминалата година“. С тези думи се обърна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в приветствието си към военнослужещите и цивилни служители на ВМС. Адмирал Ефтимов подчерта, че Черно море е от критична важност за евроатлантическата сигурност и този факт е изтъкван на всички големи международни форуми, включително и на Срещата във Вилнюс по-рано тази година. „Днес ние не сме сами, а сме част от най-мощния отбранителен съюз“, подчерта още той. В словото си началникът на отбраната изрази уважение към славната история и традиции на военноморския ни флот и изказа благодарност към личния състав и военнослужещите от запаса.

„Има много работа в посока модернизация на ВМС, но строителството на двата многофункционални бойни кораби върви по план“, посочи в словото си и командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. Той подчерта, че предстои националното учение с чуждестранно участие „Бриз 2023“, което ще се проведе през октомври с участието на осем държави. То е фокусирано върху оперативната съвместимост, посочи още контраадмирал Михайлов. Отчетено бе също, че ВМС изпълняват задълженията си по наблюдение на морските пространства, осигуряване на безопасността на морските пътища и борбата с минната опасност във водите на Черно море.

Със заповеди на министъра на отбраната и началника на отбраната бяха наградени военнослужещи и цивилни служители. Тържеството уважиха висши офицери, представители на местната власт, военни аташета и други гости.

Днес празненствата продължават. От медия „Нова Варна“ пожелаваме успехи на курсантите, които днес ще получат своите първи офицерски пагони.

Снимка: Пресцентър на Министерство на отбраната

По публикацията работи: Венета Николова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 7 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 7 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 7 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 7 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 7 часа

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 7 часа