Категории: Варна

Съдът във Варна увеличи наказанието на мъж, убил овчар по особено мъчителен начин

Реклама

От Апелативен съд – Варна съобщиха за увеличено наказание спрямо мъж, убил овчар край Варна с особена жестокост. Наказанието му вече е 17 години затвор. Освен това са потвърдени и обезщетенията, определени от първа инстанция.

Варненският апелативен съд увеличи с 2 години – на 17 години лишаване от свобода – наказанието на подсъдим, убил овчар по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Потвърдени бяха обезщетенията за неимуществени вреди на гражданските ищци в размера, определен от първата инстанция – 80 хиляди лв. за майката и 40 хил. лв. за сестрата на починалия.

Апелативният съд провери правилността на присъда на Окръжен съд-Варна, с която Дончо Д. е признат за виновен. Справедливостта на съдебния акт бе атакувана от всички страни, които съобразно функцията си в процеса, заеха противоположни становища за размера на наказанията.

Това е второто поред въззивно производство, след като миналата година друг състав на Апелативния съд отмени предходна присъда на Окръжния съд. В настоящото производство съдът разпита свидетели, за доизясняване на фактите.

Ахмед А., който страдал от лека умствена изостаналост, пасял овцете в стопанството на семейството на подсъдимия. След полунощ на 17. май 2020 г. пред постройките на овчарника в с. Горен Чифлик пастирът помолил мъжа за цигара, а на отказа му отвърнал с ругатня. Дончо Д. му нанесъл множество удари с юмруци, крака и дървена летва. По-късно повикал Спешна помощ. Медиците установили смъртта на пострадалия.

За Апелативния съд няма съмнение, че смъртта на Ахмед е последица от тежък побой, при който деецът нанесъл множество и силни удари на жертвата. Убийството е с особена жестокост и по особено мъчителен за починалия начин.

Престъплението е извършено при евентуален умисъл – подсъдимият е имал представа за тежестта на побоя и е допускал настъпването на смъртта.

За да обоснове становището си за наказанията, съдебният състав прие, че деянието се отличава с висока степен на обществена опасност, включително предвид особеността на пострадалия – лице с психични недостатъци, лишено от възможност да се противопостави на нападението и/или да получи чужда помощ. Апелативният съд обърна внимание на проявеното тежко безразличие от подсъдимия към страданията на жертвата – оставил го е безпомощен в канавката, оттеглил се е да почива, след това го снимал и изпратил кадрите на приятели. Въззивната инстанция констатира известен цинизъм и неоправдано чувство за житейско надмощие в действията на дееца. Допълнително отегчаващо отговорността обстоятелство е настойчивият опит на подсъдимия да унищожи улики и да заблуди властите със съобщението си до тел.112, за да попречи на констатирането на принудителната смърт на жертвата.

Вярно е, че с вулгарността се засяга синовната обич и уважение към майката, изпитвани от подсъдимия, но е вярно също така, че действието е предприето от един психично незрял човек, който се отличава с агресия, включително и вербална – фактори, с които подсъдимият е бил наясно и са предполагали друг вид реакция от негова страна. Горната инстанция счете, че наказанието от 15 години лишаване от свобода е явно несправедливо. За да е съответно на престъплението и целесъобразно, то трябва да се увеличи на 17 години.

Решението на Апелативен съд – Варна подлежи на касационна проверка от ВКС.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Утре имен ден празнува едно много интересно име

Утре, на 22  септември православният календар отбелязва Преп. Йона. (Йон означава гълъб). Имен ден празнува…

преди един час

Какво ще бъде времето по Северното Черноморие в неделя

През нощта ще се изясни почти над цялата страна. По Черноморието ще духа слаб вятър…

преди един час

Балчик празнува 84 години от връщането към пределите на България

На 21 септември 2024 г., традиционно бе отбелязана годишнината от връщането на град Балчик към…

преди един час

България се готви да посрещне един от най-великите си дни

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 година в…

преди един час

До часове настъпва астрономическата есен в България

Астрономическата есен през 2024 година настъпва на 22 септември в 15:43 часа и свършва на…

преди 2 часа

Официално: Йорданка Фандъкова се завръща

Стана ясно, че от ГЕРБ-СДС вече са готови и обявиха част от водачите си в…

преди 2 часа