Категории: Варна

Варненска болница с добра новина за всички граждани на Варна

Реклама

МБАЛ „Света Анна – Варна“ с радост съобщава добра новина за всички граждани на община Варна. Новината касае отделението „УНГ“ на болницата, както и хората, желаещи да се изследват за Обструктивна сънна апнея

След края на ограниченията, които ковид пандемията наложи, отделението „УНГ“ на МБАЛ „Света Анна – Варна“ се върна в сградата, от която принудително бе пребазирано, и стартира за четвърти път (със средства от Община Варна) кампания за безплатно изследване за Обструктивна сънна апнея (ОСА). Записванията вече започнаха. От утре стартират и изследванията.

От 16-и август МБАЛ „Света Анна – Варна“ възстановява безплатните прегледи за сънна апнея

След ограниченията, наложени от ковид пандемията в последните почти 3 години, от 16-и август МБАЛ „Света Анна – Варна“ подновява безплатните прегледи за сънна апнея. С финансиране от община Варна екипът на доц. Гален Шиваров от отделението по УНГ вече записва желаещи да се подложат на тест.

Записването става на телефон 052/821375, а изследванията се извършват в отделението УНГ, на ет. 6 в Терапевтичен блок III /сградата в непосредствена близост до бариерата на ул. „Генерал Колев“/

„Синдромът на обструктивната сънна апнея (OSAS) е клиничен. Той се характеризира с периодично намаляване или спиране на въздушния поток през носа/устата по време на сън. Тези епизоди обикновено са съпроводени от силно хъркане и хипоксемия и много типично биват прекъсвани от кратки събуждания, което в крайна сметка води до фрагментация на съня и намаляването на неговата продължителност и качество“, обяснява доц. Шиваров.

За първи път общинската програма „Профилактика на сънна апнея” в МБАЛ „Света Анна-Варна” АД по инициатива на Дирекция “Здравеопазване”, стартира през 2016 година. Тогава тя премина при огромен интерес, като бяха изследвани 400 души. Второто издание на програмата през 2017 обхвана още 300, а третото, през 2019 – нови 400 жители на община Варна. Статистиката показва, че 732 от изследваните пациенти са мъже, а 368 са жени. Средната възраст на изследвните е 52 години.

„Всички те преминаха през физикално изследване, акустична рино и фарингометрия – два метода за обективно изследване на анатомията на носната кухина и назофаринкс и съответно устна кухина и орофаринкс, определяне на BMI – индексът на телесната маса, който дава информация за теглото и риска от затлъстяване, както и анкетиране по световно приетата скала за определяне на сънливост сред пациентите – Epworth sleeping scale“, обясни доц. Шиваров.

От изследваните пациенти 69% са били в рискова група за синдрома на обструктивна сънна апнея, а 31% от пациентите са били в норма.

От проведената анкета за определяне на сънливостта – Epworth sleeping scale, данните са следните:

  • 37.75% са с ниска нормална дневна сънливост,
  • 40.25% са с по-висока нормална дневна сънливост,
  • 8% са с лека прекомерна дневна сънливост,
  • 10.25% са с умерена прекомерна дневна сънливост,
  • 9.75% са с тежка прекомерна дневна сънливост.

При изследваните пациенти чрез рино- и фарингометрия са установявани следните заболявания и състояния: хипертрофичен ринит, девиация на носната преграда, ниско разположено меко небце, удължена увула, хипертрофия на лингвалната тонзила.

При 84% от пациентите се е наблюдавала обструкция на двете нива – носна кухина и фаринкс, като при 11% отклоненията са били на ниво носна кухина и съответно при 5% са били само на ниво фаринкс.

„На нуждаещите се от оперативно лечение беше предложено такова. 53.25% от тях са преминали необходимата им оперативна интервенция през УНГ отделението на МБАЛ „Света Анна“. Същата възможност ще бъде предоставена и на нуждаещите, които бъдат установени тази година“, обяви доц. Шиваров.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Шарл Мишел призова Северна Македония да спазва и прилага поетите задължения по пътя към ЕС

По думите на председателя на Европейския съвет, Република Северна Македония има истинска възможност да напредне…

преди 42 минути

Полиция и жандармерия пазят прибирането на реколтата от грозде в Пазарджик

От пресцентъра на ОДМВР-Пазарджик съобщават, че традиционно по време на гроздобера съвместни екипи на полицейското…

преди 47 минути

Предупреждение за Варна: В неделя прекъсват електрозахранването на някои места

Стана ясно, че ще бъде спрян токът на някои места във Варна на 22 септември…

преди 52 минути

ВМС съобщиха за втора активация на противоминната група

Започнала в втората активация на MCM BLACK SEA, информират от Военноморските сили. За подобряване на…

преди един час

Спасиха трима от удавяне в морето на плаж, известен с опасни подводни течения, но един мъж загина

Случаят е от плаж "Бутамята" в Синеморец. Мъж от София се е удавил. В акцията…

преди един час

Съдът във Варна определи мерки за неотклонение на четирима мъже, обвинени за ръководене и участие в престъпна група

Съдът определи мерки за неотклонение на четирима мъже, обвинени за ръководене и участие в престъпна…

преди един час