Категории: Любопитно

Защо котките душат лицата на хората?

Реклама

Някога случвало ли ви се е котката ви да доближи лицето ви и просто да започне да го души? Е, това не е случайно. За това поведение от страна на котката си има причина. В статията са представени няколко възможни причини котката да души лицето ви

1. Котката се запознава с вас

Когато мяукащите приятели се приближават до някой нов човек, те се опитват да го опознаят. Като подушват лицето му, те могат да уловят феромони и миризми, които могат да им кажат много за даден човек. Тази информация им помага да определят дали някой е приятел или враг.

Затова следващия път, когато котката ви подуши лицето ви, помислете, че това е нейният начин да ви каже „Здравей!“ и да ви опознае по-добре, пише Dogs and Cats.

2. Да ви поздрави

Друга теория гласи, че котките помирисват лица, за да се поздравят. Когато срещнат друга котка, те често започват да си душат взаимно дупето или лицето. Това им позволява да обменят информация като „имената си“, къде живеят и какво са правили.

Така че, когато се приберете вкъщи и котката ви се приближи, за да помирише лицето ви, тя просто ви казва „Добре дошли у дома“!

3. За да споделят миризмата си с вас

Котките имат ароматни жлези на лицата си, така че когато търкат главата си срещу вас, те всъщност ви маркират като своя територия. Те правят това и с други котки, затова често ги виждате да си душат взаимно дупетата си.

Търкането на лицето също е форма на обгрижване. Когато котките се облизват, те разпространяват собствения си аромат по цялото си тяло. Но когато облизват лицето ви, те по същество ви „къпят“ и ви покриват със своята миризма.

4. За да ви проверят

Когато котката ближе лицето ви, тя се опитва да провери здравословното ви състояние. Котките имат много силно обоняние и могат да уловят определени химикали, които се отделят, когато човек е болен. Така че, ако котката ви стои близо до вас и ви изучава, това може да е защото се опитва да провери дали се чувствате добре!

Разбира се, има и други причини, поради които котките обичат да подушват нещата. Те може просто да са любопитни за вашия аромат или да ви проверяват за потенциални източници на храна.

5. За да ви събудят

Няма нищо по-хубаво от това да се събудим с мокрия нос на котка, притиснат към лицето ни! Носът на котката е хладен на допир, защото тя няма потни жлези на това място. Поради това носът на котето е идеалното средство да събуди своя човек, когато иска храна!

Когато котката леко ви души по лицето сутрин, това е един от многото ѝ начини да ви каже, че има нужда да се събудите, за да я нахраните. Много котки могат да се притеснят, че ще бъдат нахранени, и ще ви събудят много преди будилника ви. Ако случаят е такъв, дръжте ги извън спалнята през нощта, въведете редовен график за хранене или купете автоматична купичка за хранене.

6. Търсят начин да се успокоят

Котките имат изострено обоняние и го използват, за да намалят нивата си на стрес. Когато подушват лицата ни, те възприемат познатия ни аромат. Това им помага да се чувстват по-спокойни и сигурни. Успокояващо е да знаете, че котката ви гледа към вас, за да намали стреса и да се чувства по-сигурна.

Сега вече знаете защо котката ви помирисва лицето ви! За щастие всички причини, поради които котката ви ще прави това, са положителни и помагат за укрепване на силната връзка между вас и котката ви. Така че следващия път, когато котката ви помирише лицето ви, помислете за това като за знак на привързаност. Те се опитват да ви кажат, че се чувстват комфортно около вас – и това е нещо хубаво!

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 7 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 7 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 7 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 7 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 8 часа

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 8 часа